• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
Avrupa`daki tek İslam lisesi komplolarla kapatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ROTERDAM - Kurulduğu günden itibaren Roterdam Belediyesi tarafından türlü türlü engellerle karşılaşan ve Hollanda medyasının karalamasına maruz kalan Avrupa`nın tek İslam lisesi olan İbn-i Haldun İslam Lisesi (İbn Ghaldoun İslamitische Scholengemeenschap) düzenlenen komplolar neticesinde kapatılma aşamasına getirildi.

İbni Haldun İslam Lisesi`nin kurucularından ve eski yönetim kurulu üyesi Mehmet Arslan, İslam Lisesinin kapatılması durumunda Avrupa`da böyle bir okulun açılmasının zorlaşacağını belirterek herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Bir oğlunun halen İslam Lisesinde eğitim gördüğünü ifade eden Arslan, okul açtıkları zamanki kadronun gönüllü olarak çalıştığını belirterek okulun profesyonel bir yönetiminin olması için bu görevi başka bir yönetime devrettiklerini belirtti.

Liseye, ilkokul olabilecek bina tahsis edildi

İbn-i Haldun İslam Lisesinin 2000 yılında Bakanlık onayıyla açıldığını ve kuruluşuyla beraber oluşan birçok zorluklara rağmen birçok Müslüman`ın gayretiyle eğitime başladığını söyleyen Arslan, "Belediyenin okula tahsis ettiği bina aslında ortaokul ve lise seviyesinde değildi. İlkokul olabilecek seviyede bir binaydı. Bu bina iki yıl için tahsis edilmişti ve bir türlü değiştirilmedi. Aslında bu okulu kerhen de olsa vermiştiler, engellemek için sürekli zorluklar çıkarıyordular."dedi.

Arslan "Okula talep artınca, ulaşımı zor ve aşırı masraf gerektiren eski binalar okul için tahsis edildi ve bu binalar belediye tarafından tamir edilerek okul, yüklü oranda borçlandırıldı. Tahsis edilen bu binalar için müfettişler tarafından da okula elverişli değildir, şeklinde tutanaklar tutuldu." İfadelerini kullandı.

Karalama kampanyaları artırıldı

Okullarına karşı karalama kampanyalarının başlatıldığına vurgu yapan Arslan, "Hukuki alanda büyük uğraşlar neticesinde, 2007 yılında bin 500 kişilik kapasiteye sahip okul yaptırmak için uygun alanda büyük bir arazi tahsis edilince, bunu engellemek için okulu karalama kampanyaları düzenlemeye başladılar. Bu başından beri yapılıyordu ama bu dönemden sonra karalamalar daha yoğun bir şekilde yapılmaya başlandı." dedi.

Avrupa`da tek İslam lisesidir
İbn-i Haldun İslam Lisesi`nin, Avrupa`da lise ve ortaokul seviyesindeki tek İslam okulu olduğunu belirten Arslan, "Bu okul veliler ile çocuklar arasında bir köprü görevi görüyor. Ailede bulunan İslam kültürünü okulda da gören çocuklar aileleri ile çelişkiye düşmüyor. Daha rahat kaliteli bir şekilde eğitim alan çocuklar, üst kademedeki okullara daha başarılı bir şekilde devam edebiliyorlar. Bu okullarda çocuklar ayrımcılık görmüyorlar ve öğretmenler, çocukların kapasitelerine göre tüm imkânları seferber ederek her konuda yardımcı oluyorlar. Psikolojik olarak da çocukların üzerinde olumlu etkisi vardır. Oysa burada çocuklarımız birçok ahlaki olmayan kötü durumlarla karşılaşıyorlar. Birçok çocuk daha 12 - 13 yaşlarındayken birçok kötü alışkanlığa bağımlı hale getiriliyor. Bu İslami okullar çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılma yuvalarıdır."dedi.

Bahanelerle engeller çıkarılıyor

Okulu açtırmamak birçok zorluk çıkarıldığını ancak Hollanda Eğitim Müfredatının 23. Maddesinde burada yaşayan bütün halklara eğitim hakkının verildiğini söyleyen Arslan, "Herhangi bir dine bağlı bir kaç kişiden oluşan bir grup gerekli alt yapıyı tamamladıktan sonra okul açmak için yapılacak müracaata bakanlığın onay vermesi gerekmektedir. Ama Müslümanlar böyle bir girişimde bulunduğu zaman sudan bahanelerle engeller çıkarılıyor. Bazen bakanlık izin veriyor, belediye izin vermiyor. Bazen de belediye izin veriyor bakanlık izin vermiyor. Bu danışıklı dövüş Müslümanların müracaatlarının engellenmesi için kullanılıyor. Örnek olarak, Den Haag`ta 2013 yılında İslami bir ortaokulun açılması için müracaatta bulunduk. Den Haag`daki öğrencilerin yüzde 12 `si ortaokula gitmeyi talep eden öğrencilerdir. Den Haag Belediyesi; bakanlık izin verseydi ben, okul için yer tahsis ederdim. Muracaatımızı Bakanlık kabul etti, Valilik kabul etti. Bu iş belediyeye intikal edince belediye itiraz etti ve danışıklı dövüş gibi bu okulun açılmasına izin vermediler.

Medya yalan haberler yayınlayarak karlamaya çalıştı

Aynı durum İbn-i Haldun İslam Lisesi için de sürekli yapıldı. Roterdam Belediyesi sürekli engel çıkardı. Medya okulun isminin kötüye çıkması için yalan haberler yayınladı, dezenformasyon yapıldı, karalamalar yapıldı. Buda toplum üzerinde olumsuz etki bıraktı.

Özellikle 11 Eylül olaylarından sonra Avrupa ve Hollanda`da islamifobi oluşturuldu. Aslında İslami kesimi tanımıyorlar. Sürekli bir önyargı var. 11 Eylül olaylarından sonra Müslümanların yaptığı her şey engellenmeye çalışılıyor. Bilhassa politikacıların bir kısmı bunu dolaylı olarak yapıyor." dedi.

"Okulu kapatmak için öne sürülen bahaneler"
İbn-i Haldun İslam Lisesi`nin kapatılması için 4 gerekçenin bahane olarak ileri sürüldüğünü ifade ederek bunları şöyle sıraladı: "Birincisi, 2013 yılında okulda sınav sorularının çalınması olarak gösteriliyor. Bu sorular başka okullarda da çalındı. Bu okullar hiç gündeme getirilmedi, bunlar için hiçbir yaptırım söz konusu olmadı. Ama bunu yapan İslami okul olunca hemen günah keçisi gibi hedef tahtasına oturtuldu. Başta medya olmak üzere olaylar çarpıtılarak karalamalar arttırıldı. Bu olay okulu kapatmak için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

İkincisi, eğitimcilerin dil konusunda yetersiz olmaları. Evet, bu doğrudur ama bu diğer okullar içinde geçerli olan bir durumdur. Bu konuda hükümet, eğitimcilerin yetişmesi için destek olması gerekirken engel oluyor.

Üçüncüsü, gerekçe olarak okulun eğitim kalitesinin düşük olması gösterildi. Ama yılsonu yapılan sınavlarda İslam Lisesi derece olarak ülke genelinin orta seviyesindeydi.

Dördüncüsü, ise okulun finansal durumunun kötü olması. Bizden sonraki idarecilerin iyi idare etmemesi aşırı düzeyde masraf oluşturdu."

Kültürel etkinlik çerçevesinde öğrencilerin umreye götürülmesi ve okul servisleri için yapılan harcamalar da gerekçe olarak gösteriliyorken ayrıca okul yöneticisinin bakanlığa gönderdiği mektupta, `Biz bu şartlarda kaliteli eğitim veremiyoruz` ibaresinin yer alması."

Devlet, okulu kapatmaya kararlı

Devletin bu okulu kapatmaya karar verdiğini ve mevcut okul yönetiminin de buna razı göründüğünü belirten Arslan, "Bu okul İslami bir kimliğe sahiptir, kapatılması halinde bu kimlik kaybolur. Bundan sonra İslami okul açmak daha da zorlaşır.

Gücü olan herkese çağrıda bulunuyorum; bu okulun İslami olarak kalması, İslami eğitime devam etmesi için duyarlı olun, yardımcı olun, bu konuya el atın. Bütün Müslümanların dualarını bekliyorum, İnşallah Hollanda hükümetinin bu konuda başarılı olmamasını Rabbimden diliyorum , " şeklinde konuştu. (Ali Aslan Işık - İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir