• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Mısır'dan Filistin'in BM Genel Kurulu'na tam üyeliği için çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Filistin oturumu kapsamındaki toplantıda konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü, Gazze'de sivillerin katledilmesini kınayarak, işgalci rejimin, uluslararası ve insani hukuku açık bir şekilde ihlal ettiğine dikkat çekti.

Mısır'ın, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden zorla yerinden edilmesine karşı çıktığını belirten Şükrü, işgalci rejimin, "Gazze Şeridi'nde yaşamı imkansız hale getirerek Filistinlileri topraklarından sürmeye çalıştığını" vurguladı.

İşgalci rejimin, direnişin operasyonlarına karşı kullandığı "meşru müdafaa" kavramına işaret eden Şükrü, "Nasıl bir meşru müdafaa, işgalci bir gücün işgal ettiği insanların hayatlarını bastırmasına ve yok etmesine izin verir?" diye sordu.

BM Güvenlik Konseyi'ne hitaben "Uzun yıllardır israil hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli çocuklar konusunda Güvenlik Konseyi nerede duruyor?" diye soran Şükrü, uluslararası meşruiyeti savunan bazı ülkelerin Gazze'deki ihlalleri kınamaktan kaçındıklarını vurguladı.

Şükrü, ayrıca Arap-İslam komitesinin Güvenlik Konseyi'ne değerlendirilmek üzere siyasal olmayan bir karar sunduğunu da kaydetti.

Bu kararın sadece insani boyuta odaklandığını ve Gazze'deki 2,5 milyon masum insanı kurtarmayı hedeflediğini ifade eden Şükrü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Filistin'in kendi yetkisi dahilindeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (UNGA) üyeliğini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Şükrü, "Ateşkesin süresini uzatmak için çabalarımızı sürdüreceğiz ve savaşa ve yıkıma son vererek kalıcı bir ateşkes için çalışacağız." diyerek Güvenlik Konseyi'ne bu çabaları desteklemesi ve sivillere karşı işlenen suçlar karşısında sorumluların hesap verebilirliğini desteklemesi çağrısında bulundu.

Şükrü, Mısır'ın çatışmayı çözmek için işgale son vermek ve "iki devletli çözüme doğru ilerlemekten" başka bir alternatif görmediğini belirterek sözlerini tamamladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir