• DOLAR 35.498
  • EURO 36.657
  • ALTIN 3054.61
  • ...
Her Yıl 350 Bin Kişi Hepatit C`den Ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - İlaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen Hepatit C virüsü (HCV), zamanında müdahale edilmezse siroz ya da karaciğer kanserine neden olabiliyor. İlaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen Hepatit C virüsü (HCV), doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle dünya genelinde her yıl 350 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. 

Hepatit C`nin birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorununa dönüşebildiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (WHO), üye ülkelerdeki bilinç düzeyinin artırılması, teşhis, tedavi konusunda ileri adımlar atılması amacıyla her yıl 28 Temmuz`un "Dünya Hepatit Günü" olarak kabul edilmesini kararlaştırdı.
WHO`den yapılan açıklamada, enfekte olan kişinin kanıyla temas yoluyla bulaşan HCV`nin küçümsenmemesi gerektiğine işaret edilerek, 130-170 milyon kişinin Hepatit C`ye bağlı kronik sağlık sorunları yaşadığı, 350 bin kişinin de Hepatit C`ye bağlı karaciğer hastalıkları sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.
HCV`nin, etkisini giderek artıran antiviral ilaçlarla tedavi edilebildiğini, buna karşın sürdürülen çalışmaların henüz enfeksiyonu tamamen önleyen bir aşı geliştirilmesiyle sonuçlanmadığını belirten WHO, HCV`nin karaciğeri etkileyen en yaygın virüs olarak dünya genelinde "daha tanınır" hale gelmesi gerektiğini kaydediyor.
WHO`nun verilerine göre, her yıl 3-4 milyon kişi hastalıkla tanışıyor, 130-170 milyon arasında bulunan kronik hastalar ise siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskiyle yaşıyor. Kronik hastaların 350 bini, her yıl Hepatit C`ye bağlı karaciğer rahatsızlıklarından dolayı ölüyor.
ilk Sırada Mısır

Kronik enfeksiyon konusunda WHO verilerine göre Mısır, listenin başında yer alıyor. Yüzde 22 ile listenin en başında bulunan Mısır`ı, yüzde 4.8 ile Pakistan, yüzde 3.2 ile Çin izliyor. WHO, bu ülkelerdeki yüksek oranın başlıca nedeni olarak yeterince sterilize edilmemiş enjeksiyon kullanımını gösteriyor.
Hastalık, kronik hale gelmeden belirgin semptomlar göstermemesi nedeniyle kolayca teşhis edilemezken, enfekte olan hastalar genelde ateş, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, iştahsızlık, koyu renk idrar gibi şikayetlerle başvuruyor. Kronik hastaların yüzde 70`e yakın oranında zaman içinde karaciğer hastalıkları görülüyor ve hastaların yüzde 1-5`lik bölümü de hayatını kaybedebiliyor.

WHO, 28 Temmuz`un "Hepatit Günü" olarak kabul edilmesinin en temel amacının, önlemler, teşhis ve tedavi konusunda fertlere ve sağlık alanında düzenleme yapanlara yol göstermek olduğunu belirterek, üyelere Hepatit C virüsü tespit edilenlere, ikinci enfeksiyon ile karaciğerin daha fazla zarar görmemesi için Hepatit A ve B aşılarının yapılması çağrısında bulundu

Bu haberler de ilginizi çekebilir