• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
Karın Ağrısı Apandistin Önemli Belirtilerindendir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Uzmanlara göre, karın ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık belirtileri ile doktora başvuran çocukların ancak yüzde 5`inde cerrahi tedaviye gerek duyuluyor.

Çocuklarda karın ağrısı problemiyle sık karşılaşıldığını, bu sorunu yaşayan çocuklarda akla ilk gelen hastalığın ise apandisit olduğunu belirten uzmanlar, "Göbek çevresinde başlayan, genellikle 6-8 saat sonra sağ alt kasığa yerleşen ağrı ile ağrı başladıktan sonra görülen kusma, iştahsızlık ve halsizlik, apandisite işaret ediyor. Apandisit, toplum genelinde yüzde 7 oranında görülürken, karşılaşılan tüm hastaların yüzde 1`ini 0-15 yaş arası çocuklar oluşturuyor" diyor.

Uzmanlar, çocuklarda karın ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirtiyor ve apandisitin ağır tablolara neden olmadan kontrol altına alınmasının önemini vurguluyor.

Apandisitten şüphelenen anne ve babaların, çocuklarının karın ağrısını geçirmek için evde ağrı kesici vermemesi, soğutma ya da sıcak uygulama yapmaması ve karın ağrısını baskılamadan çocuğu hastaneye götürmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Karın ağrısı farklı yöntemlerle baskılanmaya çalışılarak zaman kaybedildiğinde apandisit patlıyor ve içinde biriken çok sayıda mikroorganizma kanı zehirlemeye başlıyor" diye konuşuyor.
Apandisit şüphesinde çocuğun öyküsünün iyi alınması gerektiğini aktaran uzmanlar, şöyle devam ediyor: "Öykünün ardından klinik bulgular tanımlanıyor ve iyi bir fizik muayene ile çok önemli ipuçları elde ediliyor. Apandisit tanısı konduktan sonra, gelişen teknoloji ve etkin antibiyotikler sayesinde uygun ameliyat şartları sağlanana kadar hasta hazırlanıyor. Kusması ve enfeksiyonu olan hastayı hemen ameliyata almaktansa, damar yolunu açarak vücudun gereksinim duyduğu sıvı ve elektroliti yerine koyup, uygun ağrı kesici ve antibiyotiklerle daha güvenilir şartlarda ameliyata alıyoruz. Ameliyattan sonra hasta genel olarak 12 saat sonra yemek yiyebiliyor, 24 saat sonra da taburcu ediliyor."

Uzmanlar, "Çocuklarda karın ağrısı solunum sistemi hastalığı, idrar yolları sorunu, kan hastalığı ya da merkezi sinir sistemine ait bir durumla ilgili olabilir. Bu nedenle karın ağrısı şikâyeti ile gelen çocukların mutlaka çok geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gerektiğini" belirtiyor.
Faruk Bingöl - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir