• DOLAR 32.208
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2511.195
  • ...
Orman yangınlarının sebebi nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cafer Selçuk

Türkiye'de ocak-kasım döneminde çıkan 2 bin 498 orman yangınının yüzde 80'i "ihmal, dikkatsizlik ve kaza" sonucu meydana geldi.

 Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri her geçen yıl etkisini arttırmaya devam ediyor.

Meteorolojik verilere göre Türkiye'de temmuz ve ağustos ayı sıcaklık ortalamalarının bazı bölgelerde son 20 yıl ortalamalarının 3 ila 4 santigrat daha üstünde olduğu görüldü.

Artan sıcaklıklarla nemin düşmesiyle ani ısınma ve soğumalardan kaynaklı kuvvetli rüzgarlar orman yangınları riskini artırırken olaya etkili müdahaleyi de zorlaştırıyor.

Türkiye'de 2021'de aynı anda çok sayıda orman yangınının çıkması ve söz konusu hava şartlarının yaklaşık iki hafta sürmesiyle tarihin en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kalınmış ve 139 bin 503 hektar orman alanı zarar görmüştü.

Geçen yıl ve bu yıl alınan ilave tedbirler, müdahalede araç ve personel sayısındaki artışın etkileriyle son iki yılda 2021'e göre orman yangınlarından daha az zararla çıkıldığı görülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir