• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Depremzede vatandaşlardan yetkililere çağrı: Kira desteği artırılarak devam ettirilmelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Deprem sonrası fahiş oranda artan ev kiralarının çekilmez hale geldiğini dile getiren depremzede vatandaşlar, devletin kiracıya verdiği 3 bin TL'nin, ev sahiplerine verdiği 5 bin TL'nin mevcut kiraları karşılamadığının altını çizdi.

Devam eden  toplu konutların uzun bir süre daha teslim edilemeyeceğini dile getiren depremzede vatandaşlar, devletin kira desteğini artırarak en az bir yıl daha uzatması gerektiğini dile getirdi.

"Depremzede vatandaşlar mağdur edilmemelidir"

Ali Çelik

Artan pahalılığa karşı vatandaşların ezdirilmemesi gerektiğini dile getiren emlakçılardan Ali Çelik, "6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından Adıyaman yüzde 70 oranında yıkıldı ve çok büyük bir hasar meydana geldi. Yıkımların ardından az hasarlı ev sayısı çok az kaldı. Tadilatı yapılan az hasarlı evler çok yüksek fiyatlarla kiraya verildi. Bu şekilde bir deprem, bir de ev sahipleri halkı vurdu. Şu anda  geçici barınma merkezlerinde yaşayan vatandaşlar ev bulamadıkları için halen o sıkıntılı günleri yaşıyorlar. Şayet kiralar bu kadar yüksek olmasaydı bazı depremzedeler ev kiralayıp oralara yerleşebilirdi. Adıyamanlı depremzedelerin bir kısmı ev bulamadığı için şu anda il dışında ikamet etmek zorunda kaldı." dedi.

Ev sahipleri ve yetkililere çağrıda bulunan Çelik, "Ev sahipleri kiraları bu kadar yüksek tutmasın. Yetkililere de çağrımız: Depremzede vatandaşlara verilen kira desteği artık kiraları karşılayacak durumda değildir. Bu kiraların en az bir yıl daha artırılarak uzatılması gerekiyor ki vatandaşlar mağdur olmasın. Kiracılara verilen 3 bin ile ev sahiplerine verilen 5 bin liraya artık ev bulmak mümkün değildir. Çünkü TOKİ'lerin teslim edilmesi için en az 4 ay daha gerekiyor. Bundan dolayı kira desteğinin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Adıyaman için çok zor bir süreç"

Hatice Maviş

Devletin kira desteğini artırarak devam ettirmesi gerektiğini dile getiren depremzede vatandaşlardan Hatice Maviş, "Adıyamanlı depremzedeler olarak çok zor bir süreç yaşıyoruz. Büyük bir deprem yaşadık, kayıplarımız çok fazla, çok sıkıntılar yaşıyoruz. Geçici konteyner verdiler bizlere. Yağmur ve seller yaşadık. Depremzedelere bir yıl kira desteği verilmesi için çalışma başlatıldı ama bir yıl yetmeyecek. Çünkü TOKİ'lere bir yıl içerisinde geçemeyeceğiz. Bu durum üç beş sene sürecek gibi. Adıyaman'a sahip çıkılmasını istiyoruz. Kira desteğinin hem  artırılması hem de uzatılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Ev bulamıyoruz, burada kalamaya mahkumuz"

Cumali Döner

Kiralık evlerin çok yüksek fiyatlara verilmesinden dolayı konteynerlerde yaşamak zorunda kaldıklarını dile getiren vatandaşlardan Cumali Döner, "6 Şubat'ta çok büyük iki depremi yaşadık üst üste. Adıyaman'da neredeyse sağlam ev kalmadı. Hepimiz depremden etkilendik. Bir çok kişi gibi benim de evim yıkıldı. Ardından devletimiz destek verdi ama şu an yetersiz kalıyor. Ben devletime buradan seslenmek istiyorum: Kira desteği en az bir yıl daha uzatılmalıdır. Çünkü dışarıda ev bulamıyoruz. Burada kalmaya mahkumuz yani. Gidecek yerimiz de yoktur. Kiracıya 3 bin ev sahibine 5 bin lira veriliyor. 10 bin liradan aşağı ev bulunmuyor. Buradan devletimize çağımız: Kira desteğinin artırılması ve en az bir yıl daha uzatılmasıdır. Gerçekten mağdur durumdayız." dedi.

"Devletin verdiği kira desteği ile şu anda Adıyaman'da kiralık ev yoktur"

Onur Çelik

Kira desteğinin yükseltilmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Onur Çelik, "6 Şubat depremi bir seneye yaklaştı. Geçen bu süre zarfında vatandaşlar kendine bir ev bulamıyor ve konteyner evlerde yaşamaya devam ediyor. TOKİ'lerin hızlandırılması ve yetkililerin kira desteğini artırması gerekiyor. Devletin verdiği kira desteği ile şuanda Adıyaman'da kiralık ev yoktur. Bundan dolayı kiraların iyileştirilerek, bir yıl daha uzatılarak vatandaşlara sahip çıkılması lazımdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir