• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Silvan'da Zübeyir Bin Avvam ve asrın sahabeleri yad edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Vakfı Silvan Temsilciliği tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla "Kasım Ayı Sahabe Ayı" etkinlikleri kapsamında "Hazreti Zübeyir Bin Avvam (Radiyallahu Anhu)" konulu bir program düzenlendi.

Silvan Kültür Merkezi salonunda, sahabelerin örnek hayatlarının anlatıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda, Gazze'de yaşanan soykırıma da dikkat çekildi.

Yoğun katılımın olduğu programa; HÜDA PAR Silvan İlçe Başkanı Adnan Balyen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, alimler ve vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Sedat Taş'ın yaptığı program, Molla Furkan Yeniada'nın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ardından sahabeleri konu alan bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte ilahiler seslendirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını, Peygamber Sevdalıları Silvan Temsilcisi Selman Biçen yaptı. Biçen konuşmasında, Müslümanlar için rol model olan şahsiyetlerin, Hazreti Peygamber ve sahabe menbaından yetiştiğine vurgu yaptı.

Biçen, son asırlarda toplumların önüne rol model olarak, içi boş ve hayali yüzlerce, binlerce figüranın sunulduğuna dikkat çekti.

İnsanların önüne örnek ve rol model olarak sürülen ahlak ve erdemden yoksun kişiliklerin toplumları ifsad ettiğine vurgu yapan Biçen, insanların bunlara özenerek ve benzeyerek süreç içerisinde tarihlerinden, değerlerinden ve kültürlerinden uzaklaşıp belli bazı mahfillerin kuklası ve esiri haline geldiklerini, kültürel işgal ile muhasara altına alınan toplum ve devletlerin de silahsız ve savaşsız ele geçirildiğini kaydetti.

Biçen, "Oysa tarihimiz gerçek kahraman ve rol model olacak sayısız örneklerle doludur. Sayısız kahramanların da menbaı ve kaynağı sahabe-i kiramdır. Öyle ki tarihleri değiştirmişler, tarihler yazmışlar, dünyayı hak ve adalet ile tanıştırmış, insanlığa ışık olmuş, insanlığı kurtarmak için kendilerini yakmış, feda etmişlerdir. Bu yönüyle unutturulan değerlerimizi, önderlerimizi, gerçek kahramanlarımızı ve yolumuzu aydınlatan yıldızlarımızı gün yüzüne çıkarmak, örnek alınmalarını sağlamak ve karanlığa gömülen şu dünyayı onlarla aydınlatmak Peygamber Sevdalıları olarak bizim asli görevlerimizdendir." dedi.

İşgalci siyonist rejimin Gazze'de yaptığı katliama dikkatleri çeken Biçen, direniş cephesinden yeni rol model şahsiyetlerin çıktığına işaret etti.

Biçen, "Ama şununla da gurur duyuyoruz ki; sahabe menbaından beslenen Ebu Ubeyde gibi yeni çağdaş sahabeler, yeni kahramanlar ve yeni rol modellerimiz ortaya çıkmakta ve bütün sahte kahramanların maskesini düşürmekte, onları rezil ve rüsva etmektedir. Öyle gerçek kahraman ve örnek rol model ki; o çıkıp konuştuğunda bütün dünya susup onu dinlemekte, çocuklar/gençler ona özenmekte; düşman onu duyduğunda kaçıp saklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Kürtçe bir konuşma yapan İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Recai Güler, Zübeyir Bin Avvam'ın hayatından kesitler anlatarak sahabelerin hayatından alınması gereken derslere dikkat çekti

Konuşmasının başında sahabenin önemini anlatan Güler, Allah Resulü'nün "Her bir sahabem gökteki yıldız gibidir. Siz hangi sahabemi takip ederseniz hidayet ve hak yolunu bulursunuz" hadis-i şerifini aktardı.

Hazreti Peygamber'in sahabelerinin yaşantılarının sıradan insanların hayatlarından farklı olduğunun altını çizen Güler, "Madem Allah'ın Resulü bizleri sahabelerine yönlendiriyor, madem Raşid Halifelerine yönlendiriyor, bize düşen de onların hayatlarını öğrenmek, onlardan istifade etmek ve yaşantılarını hayatımıza aktarabilmemiz gerekir. Örnek hayat sahibi sahabelerden biri de Zübeyr Bin Avvam hazretleridir. Hazreti Zübeyir, Resulullah Efendimiz'in akrabası olması hasebiyle daha küçük yaşlardan itibaren O'nun evinde büyümüştür. Peygamberlik geldiğinde de zaten Hazreti Peygamber'in evindeydi. Müslüman olan 5'inci kişiydi. İman ettiği için diğer sahabelerde olduğu gibi o da akrabaları tarafından eziyet ve işkencelere uğradı." dedi.

Habeşistan'a hicret emri geldiğinde Zübeyir Bin Avvam Hazretlerinin de hicret kafilesi içerisinde yer aldığını anımsatan Güler, sahabelerin hicret sebebini, "Allah'a rahat bir şekilde ibadet edebilmek, davet imkânı kalmayan dinlerini yaymak" olarak özetledi. O sahabelerin vatanlarını bu mukaddes ve ulvi değerler için terk ettiğine dikkat çekti.

Zübeyir Bin Avvam Hazretlerinin Habeşistan'a hicreti sırasında yaşanan bir hadiseyi şöyle anlattı:

"Mekkelilerin Müslüman olduğu haberini alınca geri dönenler arasında Zübeyir Bin Avvam da yer almıştı. Ancak Mekke'ye vardıklarında haberin asılsız olduklarını öğrendi. Bunun üzerine tekrar Habeşistan'a hicret edenlerin bulunduğu kafileye geri döndü. Onu diğer sahabelerden ayıran en önemli özelliklerinden birisi de vefalı oluşuydu. Zira hicret yurdu Habeşistan'da Kral Necaşi'ye karşı bir isyan çıktığı zaman, 'Bu kral bize sahip çıktı, adil bir kraldır, bize düşen bugün onun yanında yer almaktır, ona yardım etmektir' diyerek isyan son bulana kadar Necaşi'nin yanında yer almasına vesile olmuştu."

Güler, "Sahabelerin hayatı tevhit mücadelesi üzerinde olmuştur. Hayatları Allah yolunda zalimlere karşı direnmek ile geçmiştir. Bundan dolayı ister erkek ister kadın olsun ashabın hayatında bizler için örneklikler, hikmetler, dersler ve ibretler vardır." ifadelerini kullandı.

Kudüs davasının hayatımızdaki değerine değinen Güler, "Kudüs'ün gerçek sahipleri, büyük bir kahramanlıkla destanlar yazmaktadırlar. Bu yiğit askerler o yiğit annelerin eserleridir. Filistinli annelerimiz 'Biz çocuklarımızı dünyada çok güzel bir hayat yaşasınlar diye yetiştirmiyoruz, bizler çocuklarımızı Allah yolunda Mescid-i Aksa davası yolunda şehid olsunlar diye yetiştirip büyütüyoruz' diyorlar. Ve bugün o ciğerparelerini Kudüs davası yolunda kurban ediyorlar." diye konuştu.

Program, ilahilerin seslendirilmesinin ardından yapılan dua ile son buldu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir