• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Ağır hasarlı binanın yıkımındaki belirsizlik esnafı mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında olan Adana'da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor.

Depremden dolayı Seyhan İlçesi Kızılay Caddesi'ndeki esnaf, yavaş ilerleyen yıkım çalışmalarından ve kapalı tutulan kamu binalarının, işlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

En işlek caddelerden biri olan Kızılay Caddesi esnafı, bina yıkım çalışmalarının bir an önce başlaması ve kapalı tutulan binaların oluşturduğu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Yıkım çalışmalarının yavaş ilerlediğini ve kapalı tutulan PTT binasının durumunun bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirten esnaf, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

"Eğer ağır hasarlıysa neden bu kadar geciktirildi?"

Can Açıkbaş

8 yıldır Kızılay Caddesi'nde esnaf olduğunu ifade eden Can Açıkbaş, "Eğer burası ağır hasarlı ise, -ki öyle rapor verildi- buranın yıkılması lazım. Burası yine postane olmalı çünkü halk merkez olarak burayı biliyor. Herkes buraya geliyor. Küçük saat meydanına kurdukları yer yeterli gelmiyor. Gelen vatandaşları hep diğer postanelere yönlendiriyorlar. Burası yine postane olmalı diye düşünüyorum. Bu cadde iş merkezi gibi bir yer, boydan boya iş yeri gördüğünüz gibi. Postanenin hemen yanında da durak var, ana durak. Bütün dolmuşlar, otobüsler burada duruyor. Eğer ağır hasarlıysa neden bu kadar geciktirildi?  Yıkımının da bir an önce yapılması lazım." dedi.

"Bu caddeyi komple körelttiler"

Canan Aydın

Canan Aydın isimli esnaf ise, 5 yıldır aynı caddede baharatçı olarak faaliyet gösterdiğini ve PTT binasının kapalı olmasından dolayı işlerinin kesata uğradığını söyledi.

Aydın, "Postanenin kapanmasıyla sıkıntılar büyüdü. Bütün esnaflar şikayetçi yani burada hiç olmazsa insanlar maaşını alıp yine alışveriş yapabiliyordu. Bu caddeyi komple körelttiler. Vatandaş olarak isteğimiz, büyük postanenin tekrardan buraya inşa edilmesidir. Depremde etkilenmiş olsaydı şu an çevresinin kapalı olması gerekirdi ve 'yıkılacak, tehlikeli' denilmeliydi. Fakat herkes altından geçiyor, altına arabalar bırakılıyor. Buranın erken ve hızlı bir şekilde düzenlenmesini veya eğer yıkılacaksa da tekrardan faaliyete girmesini istiyorum. Bu işte kim sorumluysa bir an önce halletmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Yıkımın gecikmesi bizi çok etkiledi"

Depremde ağır hasar raporu verilen PTT binasının kapalı olmasının kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Necati Fındık, "Yıkımın gecikmesi bizi çok etkiledi. İnsanlar gelmez oldu, etraf sakinleşti ve haliyle etkilendik, müşteri yok ve boş boş oturuyoruz burada. Bence, binada herhangi bir hasar yok gözlediğim kadarıyla. Öyle bir durum olmuş olsaydı altında bir market çalışıyor olmazdı. Öyle bir hasar durumu varsa, o tehlike onlar için de büyük. O zaman hepsini beraber yapsınlar fakat tehlike yoksa tadilat yapılıp tekrar postane faaliyete geçsin. Yetkililerden istediğimiz; binanın tadilat yapılıp tekrardan postane binası olarak faaliyete geçmesidir."

"Yenisinin yapılmasını dört gözle bekliyoruz"

Nadir Karmış

Kızılay esnafı olarak yetkililere bir an önce büyük postanenin tekrar kurulup faaliyete girmesi çağrısında bulunan Nadir Karmış, "PTT binasının yıkılmasını istemeyiz fakat zorunlu olduğu için yıkılacak. Yenisinin yapılmasını dört gözle bekliyoruz. Daha önce burada bir insan yoğunluğu vardı. Tabi insanların olduğu yerde ticaretin de olduğunu biliyorsunuz. Alışverişlerde bizi bayağı bir etkiledi, çok etkiledi. İnsanları da etkiledi çünkü insanlar yıllardır buraya alışmışlardı, postaneye gelip tüm işlerini burada yapıyorlardı ve rahatlıkla tek dolmuş ile gidip gelebiliyorlardı." şeklinde konuştu.

"Kiramızı ödeyemeyecek duruma geldik"

Hacı Aydın

Ağır hasar alan PTT binasının kapalı olmasından esnaf olarak olumsuz yönde etkilendiğini belirten bir diğer esnaf olan Hacı Aydın, binanın bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Aydın, "Buradan ayak kesildi, millet eskisi gibi gelip gitmiyor. Gelen insanlar PTT'yi soruyor ve çekip geri gidiyor. Eskiden maaş alırlardı, esnafa faydaları vardı. Şu an kapalı olması bütün esnafı etkiledi. Kiramızı ödeyemeyecek duruma geldik. Yıkım işlemi gerçekleşirse esnaf üç ay boyunca kan ağlar. Tozu, toprağı, pisliği derken 4-5 ayda öyle zamanımız geçer, o da ister istemez bizi etkiler. Yıkılmazsa bizim için daha mantıklı olur. Binada da öyle ağır bir hasar yok görüldüğü kadarıyla ama yıkılacak diye kapattılar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir