Uzman Psikolojik Danışman Dr. Altunel: Okuma, dil gelişimi için çok önem arz etmektedir
Çocukların okumasının dil gelişimi için çok önemli olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Dr. Melek Altunel, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci ara tatili dün itibarıyla başlayarak derslere 9 gün ara verildi.
Çocukların tatil boyunca bilgisayar oyunları, sosyal medya platformları gibi dijital bağımlılığa maruz bırakılmaması tavsiyelerinde bulunan Uzman Psikolojik Danışman Dr. Melek Altunel, çocukların ara tatili dil gelişimi için okumayla değerlendirmelerinin önemli olduğunu söyledi.
İLKHA muhabirine konuşan Altunel, "Çocuklarda dil gelişimi, çocuk doğduğundan itibaren anne babasına verdiği tepkiyle aslında başlar. Anne babanın yönergeleri ile çocuğun dil gelişimi gelişir. Bu becerinin gelişmesi için zengin ortamların oluşması çocuk için avantaja dönüşür. Annenin babanın eğitim durumu çocuğun dil gelişimine önemli etkenlerden birisidir. Hatta annenin eğitim durumunun daha etkili olduğuna dair araştırmalar da mevcuttur. Tabi çocuğun dil gelişimi için çocukla doğru iletişim kurmak, doğru telaffuzları kullanmak, çocuk için avantaja dönüşebilir. Bunun yanında çocuğun çok fazla özellikle olumsuzluklara ya da ekrana maruz kalması, televizyon seyretmeye çok fazla zaman ayırması, dil gelişiminde bazı aksaklıklara neden olabilmektedir. Bunun sebebi de çocuğun televizyon seyrederken ya da bir videoyu seyrederken pasif durumda olması, sadece dinler durumda olması çocuğun dil gelişimini de aksattığı bilinmektedir. tabii dinlemek de dil gelişimi için önemli bir faktördür. Bunun için telaffuzu iyi olan radyo kanallarının dinlemesi ve bu süreçte de farklı işlerle farklı konularla ilgilenmesi çocuklar için avantaja dönüşebilir." dedi.
"Çocuğun seyrettiği şeylerin de içeriklerinde önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor"
Melek Altunel
Konuşmasının devamında Altunel, şunları aktardı:
"Tabii burada dil gelişimi için çocuğun seyrettiği şeylerin de içeriklerinde önemli olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Çocuğun yaşına uygun olmayan ne kadar dil becerisi gelişmiş şeyler olursa olsun çocuğun ruh sağlığına uygun olmayan şeylerin çocukların seyretmemesi gerekir."
"Dil gelişiminde kelime zenginliği, kelime hazinesinin zenginleşmesi, çocukların kitap okumasıyla olur"
Okumanın dil gelişimi için çok önem arz etmekte olduğunu dile getiren Altunel, "Çünkü dil dediğiniz şey kelimelerden oluşur. Yani dili doğru telaffuz etmenin yanında hangi kelimeleri doğru kullanacağınız da dil gelişiminin göstergelerinden bir tanesidir. Dil gelişiminde kelime zenginliği, kelime hazinesinin zenginleşmesi, çocukların kitap okumasıyla olur. Peki bu kitap okumayı nasıl yapabiliriz? Çocuklarınızın karakterlerine göre bazıları zamana göre işte günde bir saat, bazıları da günde 10 sayfa şeklinde kitap okuma becerisini geliştirebilirler. Ancak anne babaların bazı durumlara dikkat etmesi gerekiyor. Anne babaların özellikle çocukların zamana bağlı olarak günde yarım saat ya da bir saat kitap okurken hayallere dalma ihtimalinin fazla olduğunu göz ardı etmemeleri gerekiyor. Bu doğrultuda zamana bağlı olmaktan ziyade belli sayfalarda çocuğun kitap okuması, okuduktan sonra anne babanın okuma yazma bilsin ya da bilmesin çocuğunun okuduğu şeyi anlatmasını istemesi çocuğun dil gelişimini önemli şekilde etkileyecektir." ifadelerine yer verdi.
"Küçük yaşlarda bir çocuğa kitap okumak için çok büyük bir okuma hızınızın olmasına gerek yok"
Son olarak Altunel, "Ben bu konuda rahmetli annemi çok iyilikle yad ediyorum. Çok okuma yazma konusunda bilgisi olmasa da benim çalıştığım derslerin razı olup dinlediği için dil gelişimim için çok büyük bir katkı sağladığını düşünüyorum. O yüzden çocuğunuz bir kitap mı okudu? Okuduğu kitabı anlatmasını isteyebilirsiniz. Kendi kelimeleriyle anlatsın. Belli bir zaman sonra bunu gözlemlediğinde 10 kitap sonra kitabın cümlelerini kurmaya başladığını ve bunun da çok güzel bir dil gelişimi olduğunu görebiliriz. Tabii burada anne babaların, çocukların küçük yaşlardan itibaren okuma yazma bilmediği zamanlarda kitap okumaları temelde ciddi gelişmeler sağlayacaktır. Yani dil becerileri, kelime kullanma, özellikle üniversite sınavlarında soru çözme becerilerinde dahi küçük yaşlarda kitap okuyan çocukların avantajlı olduğunu görüyoruz. Yani küçük yaşlarda bir çocuğa kitap okumak için çok büyük bir okuma hızınızın olmasına gerek yok. Belli bir zaman sonra bu ilerlemenin çocuk için çok çok önemli olduğunu görürüz." şeklinde belirtti. (İLKHA)