• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
"Benim servisçim sigara içmiyor" kampanyası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Yeşilay Batman İl Temsilcisi Şehmus Temiz, yazılı basın açıklaması yaparak pasif içiciliğe ve onun zararlarına dikkat çekti. Temiz, velilerin çocuklarına okul servisi seçerken sigara içmeyen personel seçmesine özen göstermesi gerektiğini söyledi.

 

Okulların açılmasıyla çocuklara servis bulma telaşının başladığını ifade eden Temiz, velilerin servis seçerken hangi kriterlere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

 

Çocuklarının sağlığı ve güvenliği için sigara içilmeyen bir servis seçmenin anne babaların, ilk kriterlerinden olması gerektiğini savunan Temiz, "Lakin çocukların bindiği serviste içilen sigara çocukların sağlığını çok ciddi manada tehdit etmektedir. Sigara çocuklar yokken bile içilse, ortamda saatlerce etkisini sürdürmekte ve binen her öğrenci pasif içici konumuna düşmektedir. Pasif içicilik, tütün ürünlerinin yanmasından oluşan duman ile sigara içen kişinin dışarı üflediği duman karışımının solunması olarak tanımlanmaktadır. Sigarada süzülmeyip doğrudan havaya karıştığı için daha fazla zehirli madde içeren duman (sigara içen kişinin soluduğu dumandan 4 kat daha fazla toksiktir), pasif içiciler ve sigara içenlerde solunum hastalıkları, akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları riskini artırmaktadır" diyerek pasif içiciliğin zararlarına dikkat çekti.

 

Pasif içiciliğin zararlarına değinen Temiz, şunları söyledi:

 

"Pasif içilen sigarada;
- 3 kata kadar daha fazla karbonmonoksit
- 5 kat daha fazla kadmiyum
- 3-10 kat daha fazla polisiklik aromatik hidrokarbon
- 10-40 kat daha fazla nitrosamin
- Yaklaşık 15 kat daha fazla benzen
- 40-70 kat daha fazla amonyak bulunduğunu söyledi.

 

Pasif içicilikten en çok çocuklar zarar görür
Pasif içicilikten en çok çocukların zarar gördüğüne dikkat çeken Temiz, "Çocukların yanında sigara içmek ani bebek ölümü, tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına neden olacak kadar ciddi bir hastalık olan akut orta kulak iltihabı, astım ya da solunum yolu enfeksiyonları gibi solunum yolu hastalıkları ve yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde de kanser gibi hastalıkların gelişme riskini artırır. Ayrıca, çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu, akut orta kulak iltihabı, uyku bozukluğu, pnömoni(zatürre), menenjit (beyin zarı iltihabı) ve astım ataklarının sıklığı ve şiddeti artmaktadır" ifadelerini kullandı.
Servis seçerken dikkat edilecek en önemli hususların başında sigara içmeyen personelin geldiğini belirten Temiz, "Çocukları kaydederken böyle bir garanti almalı, çocuklar servisteyken ve değilken belli aralıkla kontroller yapılıp gerekli merciler haberdar edilmelidir.

 

Emniyet ekipleri ve halk sağlığı ekiplerinin de konuyla ilgili kontrollerini sıklaştırması çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için önemli bir adım olacaktır" dedi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir