• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çocuklarda diş sağlığına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Anne- babaların çocuklarının eğitimi ile olduğu kadar onların diş sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Esnan Ağız Diş Sağlığı Merkezi Esenler Mesul Müdürü Dt. M.Bilal Alkan, çocuklarda 6. ve 8. aylardan itibaren diş sağlığına önem verilmesinin diş çürüklerini büyük ölçüde önlediğini söyledi.

Türkiye`de özellikle 6 yaş grubu çocukların diş sağlıklarına önem verilmediğine dikkat çeken Alkan, yapılan araştırmalarda bu gruptaki çocuklarda çürüksüzlük oranının yüzde 16 seviyelerinde olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Diş sağlığı eğitimi ana kucağında başlamalı
Alkan, çocuklarda diş sağlığı ve ağız - diş sağlığı eğitiminin bilinenin aksine anaokullarından itibaren değil tam tersi ana kucağından itibaren başlatılması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Anne ve babalar bu konuda çocuklarına anaokulu öncesi alışkanlık kazandırmak için çaba sarf etmelidirler. Ağız ve diş bakımı süt dişlerinin sürme döneminde (6.-8. aylar) başlamalıdır. Temiz gazlı bez ile dişlerin iç ve dış yüzeyleri anne veya baba tarafından parmak yardımıyla temizlenmelidir. Bu işlem günlük olarak mutlaka en az bir kez yapılmalıdır."

Erken diş eğitimi ekonomiye katkı sağlıyor
Alkan, ağız ve diş sağlığına gereken önem verildiği takdirde sadece kişi olarak değil ülke ekonomisine de büyük bir katkının olduğunu söyledi.

Okula giden çocukların beslenme çantasına konulacak besinlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, "Annelerin en dikkat edeceği husus çocuklarına kek vb diş yüzeyine yapışma özelliği olan besinleri tercih etmemeleridir. Daha çok meyve seçimi yapabilirler ve mümkünse peynir ve ekmek seçimi yapmalılar" tavsiyelerinde bulundu.

Öğretmenlere de çok iş düşüyor
Öğretmenlere de iş düştüğünü belirten Alkan, bu konuda öğretmenlerin de bilgilendirilmesi ya da milli eğitimin gerekli desteği vermesi gerektiğine işaret ederek, "Okullarda bir takım diş taramaları oluyor ama sanırım yeterli değil, bunun takibi ve devamı gerekiyor, burada da iş yine eğitimcilere düşüyor." dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir