• DOLAR 32.313
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2443.777
  • ...
Tarihte bugün: 3 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1839: Gülhane Hattı Hümayunu’nun açıklanmasıyla Tanzimat Devri başladı. Tanzimat Fermanı, Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur. Fermanda yer alan başlıca konular şunlardır: Tüm vatandaşların can, mal ve namus güvenliğinin sağlanması… Yargılamada açıklık ve hiç kimsenin yargılanmadan idam edilmemesi… Vergide adaletin sağlanması… Erkeklere dört yıl mecburi askerlik… Rüşvetin ortadan kaldırılması… Herkesin mal ve mülküne sahip olması, bunu miras olarak bırakabilmesi ki, bu şekilde özel mülkiyet güvence altına alınmış ve müsadere kaldırılmıştır. (Tanzimat Devri başladı)

1918: Polonya, Rusya’dan bağımsızlığını ilan etti. (Polonya,bağımsızlığını ilan etti)

1982: Afganistan’da Salang Tüneli’nde yangın çıktı; 2 bin’den fazla kişi hayatını kaybetti. Önemli bir karayolu tüneli olan Salang Tüneli, Hindukuş Dağları’ndan geçer ve Afganistan’nın kuzey ve güneyini birbirine bağlar. (Salang Tüneli’nde yangın; 2 bini aşkın kişi hayatını kaybetti)

1991: Siyonistler ile Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilileri arasındaki ilk yüz yüze görüşmeler, Madrid’de başladı. Filistinliler Arafat’ın siyonistlerle görüşmesine tepki gösterdi ve bu görüşmelerin işgale meşruiyet kazandırdığı şeklinde yorumlandı. (Madrid’de tepki çeken görüşmeler)

1994: Türkiye ile  işgalciler arasında sözde teröre karşı işbirliği anlaşması imzalandı. Bu işbirliği Türkiye’nin Filistin direnişine destek vermemesi ve siyonist işgalcilerin desteklenmesi anlamına geliyordu. (‘’Teröre karşı işbirliği anlaşması’’)

1996: Balıkesir’in Susurluk ilçesi yakınlarında lüks bir otomobil ile bir kamyon çarpıştı. Sonraları “Susurluk Olayı” adıyla anılan ve devlet-siyaset-mafya ilişkilerini açığa çıkaran bu kazada, arabada bulunan Ülkü Ocakları Eski Başkanı Abdullah Çatlı, Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ ve Abdullah Çatlı’nın kız arkadaşı olduğu iddia edilen Gonca Us öldü; DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Emin Bucak ise yaralandı. (“Susurluk Olayı”)

2002: Erken Genel Seçim yapıldı; AK parti, sandıktan 1’inci parti olarak çıktı.  (Erken Genel Seçim yapıldı)

2014: İstanbul Boğazı’nda mültecileri taşıyan tekne battı; 24 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi kurtarıldı. (Mültecileri taşıyan tekne battı)

2019: Trump yönetimi, 2020 mali yılında ülkeye sadece 18 bin yeni mülteci alınmasını içeren kararnameyi imzaladı. 18 bin mülteci sayısı, ABD'nin mülteci programı tarihindeki en az sayı oldu. (ABD’den skandal mülteci kararı)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir