İMAS Başkan Yardımcısı Şentürk anlattı: Otomobil ne zaman almalı?
Son dönemde durağan bir sürecin yaşandığı otomobil piyasasıyla ilgili konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk, içerisinde bulunduğumuz dönemin kampanya süreci olması nedeniyle otomobil alımlarında uygun ve avantajlı bir dönem olduğunu, alıcıların b u fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Pandemi sonrasında yaşanan çip krizi ile otomobil üretiminin yavaşlamasıyla yaşanan arz talep dengesizliği araç fiyatlarını ciddi manada yükseltmiş ve bu durum temmuz ayına kadar devam etmişti. Bu süreçte kayıt dışı ikinci el otomobil alım satımı ciddi oranda artarken gerçek araç kullanıcıları ise araç almakta oldukça zorlandı.
Temmuz ayı sonrasında sıfır araçların bollaşmaya başlamasıyla fiyatlar durağan seviyelerde seyrederken otomobil satış firmaları ellerindeki stokları tüketmek için yılsonuna doğru indirim kampanyaları yapmaya başladı.
Araç fiyatlarındaki son durum ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkan Yardımcısı Anıl Şentürk, firmaların yüzde 20'e varan indirim kampanyaları nedeniyle ikinci el araçlarda da fiyatların yüzde 15 seviyelerine kadar gerilediğini, bu dönemin araç almak isteyenler için bir fırsat olduğunu ifade etti.
"Sıfır araçlarda bolluk yaşanması piyasadaki olumsuzluğu geride bıraktı"
Şentürk, 2023 yılı haziran ayına kadar otomobil piyasası oldukça hareketli ve talep oldukça yüksekti. Ancak bu talebin çıkış noktası otomobil ihtiyacından çok yatırım ve sonrasında da kayıt dışı ticaretti. Bunun için talep yükseliyordu. Ancak geçen süreçte özellikle kayıt dışı ticaretin piyasa dengesini fazlasıyla bozması ve fiyatları olağan dışı yükseltmesi nedeniyle ticaret bakanlığı bir takım olumlu adımlar attı. Kamuoyunun da detaylarını bildiği üzere alınan kararların neticesinde aynı zamanda sıfır araçlarda da yaşanan bolluğun yarattığı eş zamanlı etki ile piyasadaki olumsuz ortam geride bırakıldı. Piyasa dengelerini bozan yüksek talep düşmeye başladı. Aynı zamanda krediye ulaşmakta yaşanan güçlükler ve faizlerin yüksek olması sebebiyle reel tüketicinin de talebinden düşüş yaşandı. Şu anda otomobil piyasasında birkaç aydır bir durağanlık, bir düşüş söz konusu. Ancak kayıt dışı ticaret ile beraber yükselen talebin ortadan kalkması hem fiyatlar hem de iş işleyişi açısından olumlu bir durum. Birkaç ay içerisinde piyasamızın tekrar hareketleneceğini, reel tüketicinin talebiyle bir miktar daha yükseliş yaşanıp işlerin tekrar hareketleneceğini düşünüyoruz. Bu da geçmişe göre otomobil piyasasının daha sağlıklı bir şekilde seyrine devam edeceği anlamına gelmektedir." dedi.
"Otomobil almak isteyenler için uygun ve avantajlı bir dönemdeyiz"
İçerisinde bulunduğumuz dönemde sıfır otomobillerde çok ciddi kampanyalar düzenlenirken hem sıfır hem de ikinci el otomobilde fiyatların düştüğünü belirten Şentürk, "Sıfır otomobillerde yüzde 15-20'e varan kampanyalar yapılırken ikinci el otomobilde de marka ve modele göre yüzde 10-15 oranında fiyat düşüşleri oldu. Bu durum otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için gayet uygun, avantajlı bir dönem. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bütçe ve ihtiyaçlarına göre kampanyalar ve fiyat düşüşlerini takip ederek otomobil alışverişlerini gerçekleştirebilirler. Önümüzdeki süreçte, özellikle 2024 yılının ilk aylarında olağan dışı olmasa da fiyatlar kabul edilebilir oranda bir miktar artabilir. Dolayısıyla bu dönem otomobil almak için oldukça uygun bir dönem olacaktır." diye konuştu.
Yediemin otoparklarındaki araçlar için nasıl bir süreç işleyecek? Piyasa fiyatlarına etkisi olacak mı?
Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar ile Yediemin otoparklarında kullanılabilir durumda olduğu belirtilen yaklaşık 700 bin aracın piyasaya sürülmesi halinde oluşabilecek etki ile ilgili de konuşan Şentürk, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Yediemin'de üzerinde hukuki engeller kalkış ve artık otoparktan alınması gereken fakat alınmayan araçlarla ilgili bir takım yenim kararlar açıklandı. 1 Kasım itibarıyla hayata geçecek olan b u kararlarda ilk etapta bu tür otomobiller öncelikle hak sahiplerine teklif edilecek. Buradaki amaç hak sahiplerinin menfaatlerini korumak ve kamu yararı sağlamaktır. Eğer burada bir anlaşmazlık olursa, bu mallar hak sahiplerine verilemezse veya hak sahipleri almayı reddederse bu mallar Adalet Bakanlığı'nın UYAP sistemi üzerinden satışa çıkarılacak. Bu satış açık arttırma ihale yöntemi ile internet üzerinden yapılacak. Eğer ihale ile de alıcı bulunmazsa bu araçlar ekonomiye tekrar kazandırılmak adına MKE (Makina ve Kimya Endüstrisi)'ye bedeli karşılığında devri yapılacak. Hak sahipleri, MKE'ye devri yapıldıktan sonra mallarını bedeli karşılığında alabilecek. MKE bu araçları geri dönüştürerek tekrar ekonomiye kazandıracak.
Eğer bu noktada aracın devriyle ilgili bir sorun olursa, örneğin; çok hak sahibi veya çok mirasçısı olan, devrinde anlaşmazlık doğan otomobiller de bir süre sonra bakanlık tarafından Kızılay'a bedelsiz olarak devredecek. Buradaki amaç da toplum faydası sağlanmasıdır. Yani özetle bakanlığın aldığı karar, yedieminlerde çürüyen milli değerlerimizin tekrar ekonomiye ya da topluma kazandırılmak için alınmış gayet olumlu bir karardır. Otomobil konusuna gelince şu anda bu otomobillerin 700 bin adet olduğu söyleniyor. Bu otomobillerin doğrudan veya ihale usulüyle piyasaya sürüleceği ve bu şekilde fiyatların düşeceği öngörüsü yapılıyor. Ancak bu uygulama başlamadan peşin hüküm verilmesi yanlıştır. Zira yedieminlerde bulunan otomobillerin neredeyse tamamına yakını çok uzun yıllardır orada duran, hiç dokunulmadığı için çürümeye başlamış pek çok noksanlığı olan otomobiller. Ayrıca bu otomobiller bizim bildiğimiz ticari ihale dışında araç fiyatlarını ya da durumunu etkileyen boya, değişen bilgisi veya mekanik arızası, üzerinde olmayan parçaları gibi bilgilere sahip olunmadan satışa çıkacak. Dolaysıyla bu tip otomobillerin alıcı bulacağı, bulsa da hangi fiyatlara bulacağı konuları henüz net olmadan fiyatlara olan etkisini peşinen söylemek yanıltıcı olur." (İLKHA)