• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...
Atina`da Bayram Namazı Stadyumda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yunanistan Milli Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı, Ramazan Bayram namazını kılabilmeleri için Atina`nın en büyük kapalı spor stadyumlarının tahsis edildiğini duyurdu. Yunan devletinin Atina`da ikamet eden Müslümanlara hizmet vermesi için onlarca yıldır çözülemeyen cami inşa edilmesi konusunda ileri adım atma çalışmaları devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı, daha Ramazan ayı başlamadan Müslümanların Ramazan bayram namazını nerede kılacaklarına ilişkin sorunu çözdü. Yazılı bir açıklama yapan bakanlık, Atina`daki binlerce Müslümanın mağdur edilmemesi için şehrin en büyük spor stadyumlarını tahsis etti. Müslümanlar, Ramazan bayram namazını Pire`deki "Dostluk ve Barış Stadyumu (SEF)" ile "Atina Olimpiyat Spor Merkezi`ni (OAKA)" kılacaklar.

Bakanlık ve ilgili yetkililerin yaptıkları toplantıdan sonra yapılan açıklamada, dinî özgürlükler ve insan hakları çerçevesinde, Müslümanların Ramazan bayram namazı ibadetlerini hiçbir engelle karşılaşmadan ifa edebilmeleri amacıyla iki kapalı stadyumun Atinalı Müslümanlara tahsis edilmesi kararı verildiği kaydedildi. Açıklamada, Atina`daki Müslümanlara ait kurum ve derneklerin, bu mekanları kullanmak istemeleri halinde, 17 Ağustos 2011 tarihine kadar ilgili yönetim kurullarına bildirmeleri istendi.

Atina`da yaşayan on binlerce Müslüman, uzun yıllardan bu yana bu iki mekanı bayram namazlarında kullanıyordu. Ancak 2010 yıllında Müslümanlar, Atina`daki cami sorununa dikkat çekmek için Ramazan ve Kurban bayram namazlarını Atina`nın büyük meydanlarında kılmıştı.

Özellikle sağ kesimler ile ırkçı gruplar, Müslümanları taş ve yumurta yağmuruna tutarak buna tepki göstermişti. Benzer bir sorunun yaşanmaması ve Norveç`te yaşanan katliamı dikkate alan Yunan hükümeti, elini çabuk tutarak toplu cami yokluğundan kaynaklanan toplu namaz sorununa geçici çözüm bulmuş oldu.

Bu arada Atina`daki farklı ülke Müslümanlarına ait dernekler, geçmişte yaşanan mescit kundaklama ve ırkçı saldırılara karşı Atina Emniyet genel Müdürlüğü`ne başvurarak mescit ve bayram namazı sırasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını talep etti.

Atina`daki Müslüman dernekleri, hükümetin geçtiğimiz günlerde Atina`da asıl cami inşa edilinceye kadar, Müslümanlar`a tahsis edilecek binadaki çalışmaları düzenleyen yasa tasarısını hayata geçirmesini istiyor. Müslümanlar, bayram namazı için 2 stadyumun tahsis edilmesini ise memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir