• DOLAR 35.334
  • EURO 36.48
  • ALTIN 3032.88
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Katı merkeziyetçi yönetim iyi bir model değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Partisinin il kongresine katılmak üzere geldiği Van'da birtakım temaslarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Van İl Başkanı Rasim Sayğın ve teşkilat mensupları ile birlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Meclis ve Oda Organ üyeleri ile bir araya geldi.

Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda, Meclis üyeleri ile iş inşaları kentin sorunlarına ilişkin Yapıcıoğlu'na sorular yönelterek çözüm noktasında destek istedi.

Yapıcıoğlu'nun ve HÜDA PAR'ın Van'ın sorunlarına vakıf olduğunu belirten Başkan Necdet Takva, kentin sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgi verdi.

Takva, "Bizim şehrimiz Türkiye'deki 81 vilayet içerisinde, gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları açısından, sosyoekonomik gelişmişlik endeks bakımından 76'ncı sıradadır. 1 milyon 150 bin insanın yaşadığı bu kadim coğrafyada biz bunun hak edilmiş bir süreç olmadığına, bir kader olmadığına inanıyoruz. Dolayısıyla burada bir haksızlığın ve yönetimsel zafiyetin olduğunu düşünmekteyiz. Burada yaşayan insanların başladıkları gibi ömürlerinin sonuna kadar huzurla bu şehirde yaşamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Van ile Marmara bölgesi illeri arasında bölgesel gelişmişlik farkının yüksek olduğunu belirten Takva, "Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını asgariye indirme gibi bir çaba, bir anlayış, bir politika mümkün müdür? Bizce mümkündür. OECD diyor ki, bir ülkenin en gelişmiş bölgesiyle, en az gelişmiş bölgesi arasındaki makasın maksimum 30 birim olması lazım. Yani siz ülkenin batısında 100 birim bir gelir tesis etmişseniz en az gelişmiş bölgesinde de 70 birim bir gelir tesis etmelisiniz. Dolayısıyla arada mutlak eşitlikten bahsetmeyeceğimize göre bu farkın 30 bin olması lazım. Ama bugün bakıyoruz bu fark 80 bindir. Bu kabul edilebilir, sürdürülebilir bir ekonomik politika değildir. Bu konuda Meclis'te olmanız hasebiyle bir avantaj görünüyor. Dolayısıyla bu mesajların, bu talebin doğru bir şekilde aracılığınızla orada ifade edilmesi bizlerde büyük bir memnuniyet yaratır." dedi.

"Vatandaşa ekmek kapısı açmak da huzuru, aşı ve işi temin etmek de devletin sorumluluğunda"

İş insanlarıyla bir arada olmaktan mutlu olduğunu dile getiren HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, bölgeler arasındaki gelir dağılımındaki makasın kapatılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yapıcıoğlu, "Sizin de belirttiğiniz gibi memleketimizde bölgeler arası kalkınmışlık farkı, gelir dağılımındaki adaletsizlik bizim de gündemimizde, bizim de parti programımızda değindiğimiz hususlardan bir tanesidir. Genellikle hükümetler hem şimdiki hükümet hem önceki hükümetler basmakalıp bir gerekçe ile bunu izah etmeye çalışıyorlar. Diyorlar ki sermaye ürkektir güvenliğin, huzurun olmadığı yerde durmaz, kaçar gider. Biz de diyoruz ki; güvenliği sağlamak da sizin sorumluluğunuzdadır. Vatandaşa ekmek kapısı açmak huzuru temin etmek, aş ve iş temin etmek de sizin sorumluluğunuzdadır. Dolayısıyla bir sorumluluğunuzu yerine yeterince getirememenizi diğer sorumluluktan kaçmak için bir bahaneye, bir gerekçeye dönüştürmeyin. İkisi de sizin göreviniz, ikisi de yapmanız gereken işlerdir, diyoruz." ifadelerini kullandı.

"Aradaki makası kapatmak mümkündür"

Konuşmasının devamında Yapıcıoğlu, "Maalesef hem Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, hem Siirt, Şırnak, Batman, Mardin bölgesi işsizliğin en yüksek olduğu bölgeler. Gelir dağılımından en az payın alındığı bölgeler. Sanayileşmenin en az olduğu bölgeler. Bu gerçekliğimiz var. Fakat bunu değiştirmek, bunu dönüştürmek, bunu tersine çevirmek, aradaki makası kapatmak mümkündür. Serbest piyasa ekonomisinde özel sektöre devrediliyor. Hatta daha önce devletin yaptığı pek çok iş de özel sektöre bırakılıyor ama diyoruz ki güvenlik yeterince sağlanmadığı için özel sektör gelmiyorsa bu bölgelere, belki bir ara formülü olarak ya da geçici bir dönem için o zaman kamu bizzat kendisi doğrudan doğruya yatırımlarla o bölgede istihdamı arttırmalı, sanayiyi o bölgelere götürmelidir. Eğer özel sektör yapmıyorsa kamu bu işe el atmalıdır. Size göre Van'ın sorunu nedir ve bu sorunların çözümü için birlikte ne yapabiliriz? Ya da bize düşen sorumluluk nedir? Biz ne yapabiliriz? Değerli fikirlerinizi dinleyip bu sorunların çözümü noktasında üzerimize düşeni de yapma konusunda bir azim, bir gayret içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

"Katı merkeziyetçi yönetim modeli iyi bir model değil"

Yapıcıoğlu, "Aslında bu değindiğiniz, bahsettiğiniz hususların tamamı bizim parti programımızda var. Bizim inancımıza göre, katı merkeziyetçi yönetim modeli iyi bir model değil. Biz zaman zaman Ankara'da merkezi hükümetin yetkilileriyle bir araya geldiğimizde onlara da söylüyoruz. Diyoruz ki, uzaklardaki memleketin uzak diyarlarındaki sorunlar burada, masa başında doğru bir şekilde görülmeyebilir, görülemeyebilir ve çoğunlukla da görülmüyor. Yerelin ihtiyacını daha iyi tespit etmek ve ona daha makul çözümler geliştirmek, yerelden daha mümkündür. Bu şu demek değildir, yerelde oturan kim olursa olsun mutlaka o sorunlara çok daha iyi, çok daha kalıcı çözümler getirecek. Ama genel manada yönetimin katı merkeziyetçi olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle alanı geniş olan memleketlerde bu daha büyük önem arz ediyor." şeklinde konuştu.

"Biz ne kadın düşmanıyız ne de kadının emeğine karşıyız"

Kadın girişimciler ve kadının iş yaşamındaki yerine ilişkin soruyu cevaplayan Yapıcıoğlu, "Algı oluşturulmaya çalışılıyor. Birileri işi kadın düşmanlığına kadar vardırdı. HÜDA PAR kadın düşmanı, dedi. Şimdi ben bir kadının oğluyum, ben bir kadının eşiyim, ben bir kadının babasıyım. Ben nasıl kadın düşmanı olabilirim ki? İnsan kendi kızına, kendi eşine, kendi annesine düşman olabilir mi? Biz şuna inanıyoruz, insana çalıştığının karşılığından başkası yoktur. Biz diyoruz ki, kadın veya erkek kim çalışmak istiyorsa, kim bir girişimde bulunmak istiyorsa, kim bir yatırımda bulunmak istiyorsa, kim bir üretimde bulunmak istiyorsa ya da kim emeğiyle geçinmek istiyorsa onun önü açıktır. Hiç kimse engelleyemez bunu, engellememeli. Ama aynı zamanda şunu söylüyoruz, kadının fıtratı biraz farklıdır. Zor işler yaptırılmamalı. Mesela kadınlar asla bir madende çalıştırılmamalıdır, çalışmamalıdır. Kadın bir iş yaparken, bir iş yapmak isterken onun fiziki ve psikolojik özellikleri göz önüne alınarak yapabilecekleri işleri yapmalı. Yapamayacakları işlere zorlanmamalı. Bunu söylediğimizde sanki kadının aleyhine bir şey söylüyormuşuz gibi bir algı oluşturmak istiyorlar. Bizim ümmeti olmakla iftihar ettiğimiz Hazreti Peygamber Efendimizin eşi Hazreti Hatice annemiz bir girişimciydi. Birilerinin iddia ettiği gibi biz ne kadın düşmanıyız ne de kadının emeğine karşıyız. Ama biz diyoruz ki kadın çalışacağı zaman pozitif ayrımcılık yapalım." diye belirtti.

Soru cevap şeklinde devam eden toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Van TSO'nun hazırladığı Van'ın sorunları dosyası, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva tarafından Yapıcıoğlu'na verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir