• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Adana'da 38 göçer aileye güneş enerjisi paneli dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı  tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirmeye devam ediyor. Kırsalda yaşayan ve geçimlerini göçer hayvancılık yaparak sağlayan 38 aileye konakladıkları yerlerde elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları için güneş enerjisi panel sistemi dağıtıldı.

Proje kapsamında üreticilere güneş enerji panelleri Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törenle verildi.

 İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu konuşmasında kırsal alanlarda yaşamanın zorluğuna değinerek, "Bu zor şartlarda üretim yapmak da sizler adına diğer bölgelere göre daha zor. Sizlerin yaşadığı bu zorlukları ortadan kaldırabilmek için de gerek bakanlığımız bütçesinden gerekse bakanlığımızın paydaşı olduğu projeler kapsamında sizlere destek vererek sizlerin dezavantajlı olduğunuz pozisyonu avantajlı hale çevirerek, biraz daha üretime katkı sunmanız için çalışıyoruz." dedi.

Hayvancılığın gelişmesi için ülke olarak kişi başına bir adet küçükbaş hayvan yetiştirme hedefi ortaya koyan Kökçüoğlu, "Ne kadar nüfusumuz var 85 milyon. O halde 85 milyon küçükbaş hayvan. Adana özelinde 2,5 milyon nüfusumuz var. 2,5 milyon adet küçükbaş yetiştirirsek hayvancılık noktasında, hem et, hem süt noktasında daha iyi noktada oluruz. Bunu el ele vererek başaracağız. Büyük işletmelerin dışında küçükbaş işletmeler de üretimlerini hem geçimlerini sağlama hem de ülke ekonomisine katkı koyma anlamında ele alırsa bunu başarmış olacağız." şeklinde konuştu.

Saimbeyli ilçesi Gökmenler Köyünde yaşayan ve güneş enerjisi paneli verilen Yaşar Çağan 16 yıldır hayvancılık yaptığını ve 250 civarında küçükbaş hayvanı bulunduğunu belirterek, "Hayvanlarımızı 2500 metre rakımlı yerlere götürüyoruz. Orada bu paneller bizim elektrik ihtiyacımızı karşılayacak. Çok işimize yarayacak." dedi.

Karaisalı Barakdağı Mahallesi'nden Adem Boran ise en az 6 ayı elektriksiz bölgede geçirdiğini ifade ederek, "Verilen güneş panelleri ışık ihtiyacımızı karşılayacak, bizi karanlıktan kurtaracak. Ürünleri koyduğumu dolapları çalıştıracak, ürünü bozulmaktan kurtaracak." ifadelerini kullandı.

Törende konuşmaların ardından Karaisalı ilçesinden 18, Aladağ ilçesinden 10 ve Saimbeyli ilçesinden 10 olmak üzere toplam 38 göçer aileye güneş enerjisi panel sistemleri İl Müdürü Kökçüoğlu tarafından teslim edildi. Aynı ailelere önümüzdeki günlerde konaklamada kullanacakları yaşam çadırları da dağıtılacak. Her biri 510 watt gücünde olan ve 3 panel, 1 invertör ile 2 jel aküden oluşan güneş enerjisinden elektrik üreten sistemin birinin maliyeti 37 bin 544 TL. Proje kapsamında üreticilere toplam 1 milyon 426 bin lira değerinde güneş paneli verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir