• DOLAR 32.207
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2444.161
  • ...
Aksa Tufanı Operasyonu'nun tasfiye ettiği işgalci "Gazze Tümeni"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuzey ve Güney taburu olmak üzere iki ayrılan işgalci "Gazze Tümeni"nin karargâh merkezi Gazze'ye 7 kilometre uzaklıktaki Re'im Üssü'nde bulunmaktadır.

Görevi, Gazze Şeridi sınırlarını ve yerleşim yerlerini korumak, suikastlar ve sızmalar gerçekleştirmek, ajanlaştırma operasyonlarını yönetmek ve Gazze Şeridi'ndeki tünelleri keşfedip yok etmektir.

İşgalcilerin "Gazze Tümeni" Aksa Tufanı Operasyonu ile birlikte tasfiye edildi

7 Ekim'de "Aksa Tufanı Operasyonu"nun başlatıldığını duyuran Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, "İşgal ordusunun 'Gazze Tümeni'ni yok etmek için 10 askeri müdahale noktasına ek olarak 15 noktadan 3 bin 500 füze kullanarak havadan, karadan ve denizden operasyon düzenledik. Mücahitlerimiz işgal ordusunun 'Gazze Tümeni'ni tamamen yok etti, uzun bir savaşa hazırız." açıklamasında bulundu.

HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, Aksa Tufanı Operasyonu'nun başlamasıyla birlikte ilk hedeflerden biri de işgalcilerin "Gazze Tümeni"nin karargâhı "Re'im Üssü" oldu. Reim Üssü'nün gerçekleştirilen operasyonlar ve devamında gelen sızmalar neticesinde "Gazze Tümeni" ilk 5 gün tamamıyla işlevsiz hale getirilerek 1000'den fazla siyonistin ölümüne ve binlercesinin yaralanmasına yol açtı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, operasyonun ilk günü 7 Ekim'de yaptığı açıklamada, işgalcilerin karargâhı olan "Gazze Tümeni"nin tamamının düştüğünü duyurdu.

İşgalci "Gazze Tümeni"nin Kuruluşu

İlk kuruluş yılları 1967 Arap-israil Savaşı'na dayanan işgalci "Gazze Tümeni", bu yıllarda farklı isimler altında faaliyetler gösteriyordu. 1967 Arap-israil Savaşının ardından ateşkes ve silahlı çatışma zamanlarında Gazze Şeridi'ndeki siyonist yerleşimcilerin emniyetini sağlamakla görevlendirildi.

1987 yılında Birinci Filistin İntifadası'nın başlamasının ardından "Gazze Tümeni" kuruldu. O zamanlar "Güney Tilkileri" olarak anılan "Gazze Tümeni"nin karargâhı Neve Dekalim'de bulunuyordu. Amacı; Gazze, Han Yunus ve Refah'ı kontrol etmekti. İşgalci yerleşimcilerin idari merkezi olan Neve Dekalim daha sonra yıkıldı.

İşgalci "Gazze Tümeni", Gazze Şeridi'ndeki Filistin şehirleri olan Gazze, Han Yunus ve Refah'ı kontrol etmek amacıyla üç bölgede çalışmak üzere dağıtıldı.

1993'teki "Gazze-Eriha Anlaşması"nın ardından "Gazze Tümeni", Filistin şehir merkezlerinden çekilerek Gazze Şeridi'ne sınır olan "Gush Katif" bölgesindeki işgal yerleşimlerinde konuşlanmış ve Gazze sınırını kontrol altında tutmak ve geçişleri denetlemek için çalışmaya başladı.

Ağustos 2005'te, işgal ordusunun geri kalanıyla birlikte işgalcilerin "Gazze Tümeni", işgal rejiminin yerleşim yerlerinin dağıtılmasıyla tek taraflı çekilme planının bir parçası olarak Gazze Şeridi'ndeki varlığına son verdi. Ancak "Gazze Tümeni", orada bulunan Filistinli direniş grupların roket saldırılarına yanıt olarak defalarca Gazze Şeridi'ne girerek saldırılar gerçekleştirdi.

Eylül 2015'te "Gazze Tümeni"nin adı, işgal rejimi tarafından "143. Firefox Tümeni" olarak anılmaya başlandı.

İşgalci "Gazze Tümeni"nin karargâhı ve konumlandığı bölgeler

Sözde "israil savunma kuvvetleri güney askeri bölge komutanlığı"na bağlı Re'im Üssü'nde bulunan "Gazze Tümeni", Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyinde bulunmakla birlikte, deniz kuvvetleri de mevcut. Tümenin asker sayısı hakkında kesin bir bilgi olmasa da 12 bin ila 20 bin arası değiştiği tahmin edilmektedir.

İşgalci "Gazze Tümeni"nin askeri oluşum ve birimleri

Kuzey Tugayı: "Cafen Tugayı" adını taşıyan "Kuzey Tugayı" 1988 yılında kurularak karargâhı Gazze Şehri'nin merkezindeydi. İşgal ordusu buradan direnişe karşı koyma ve takip etme saldırılarını yönetiyordu. Aynı zamanda Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki işgal yerleşimlerinin korunmasını sağlıyordu. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan ve işgal topraklarına sınır kapısı olarak kullanılan "Erez Kapısı"nı yönetmek ve idare etmekle sorumluydu. 2005 yılında Gazze'den çekildikten sonra merkezini Gazze sınırındaki işgal yerleşim birimlerine taşıdı.

Merkez Tugayı: Tugayın işgalci birlikleri Gazze Şeridi'nin ortasında konuşlandırılmış ve Eylül 1993'te gerçekleşen "Gazze-Eriha Anlaşması"ndan sonra "Güney Tugayı" ile birleştirilmiştir.

Güney Tugayı: "Katif Tugayı" olarak bilinen tugay, "Eşkol, Gush Katif" bölgeleri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ne sınırın olan yerleşim yerlerinin güvenliğini sağladı. Haziran 1967 Savaşı'ndan sonra kurulan ve karargâhı Han Yunus şehri olan tugay, ilk intifadadan sonra Gazze Şeridi'nin güney kısmının emrine verilmiş, geri çekilmenin ardından karargâhı "Kerem Şalom"a taşınmıştır.

İşgalci "Gazze Tümeni" komutasında çeşitli askeri birimler faaliyet göstermektedir:

367 "Samson Birimi" (Duvdevan): Kuzey Tugayına bağlı "Çelik Kediler" bünyesinde misyonlar üstlenmektedir. Bu birim sonradan Araplaşan yahudi asıllı kişiler içerisinde faaliyet göstererek asker devşirmek için faaliyetler yürütmektedir. Daha sonra kendilerini yerel Araplar içerisinde onlar gibi görünüp yaşayan ve istihbarat toplayan "Duvdevan" birimiyle birleşti. Birim, Gazze'deki Filistinli liderlere suikast faaliyetleri üstlenmektedir.

"Avery Hblada Birimi": Güney Tugayına bağlı "Çelik Şövalyeler" bünyesinde misyonlar üstlenmektedir. Gazze'deki Filistin direniş hareketlerinin fedai eylemlerini artırmasının ardından 2003 yılında kuruldu. Bu birime Gazze'deki tünelleri tespit edip yıkmak, suikast saldırılarını yürütmek ve Filistinli aktivistlerin evlerini yıkmak görevi verildi.

Birim, Gazze Şeridi içerisindeki direniş unsurlarıyla çatışmak için yollar inşa etme ve evleri yıkma yetkisine sahipti.

"Bedevi Keşif Taburu": Merkez tugayına bağlı "585 Bedevi Çöl Keşif Taburu" çoğunlukla Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kasabalarda ve güneydeki Necef Çölü'nde yaşayan "Duvdevan" grubu tarafından ajanlaştırılan bedevi Araplardan oluşan bir birimdir.

1985 yılında, Filistin'in güneyinde bulunan Halif kabilesinden Ali Halife, birimin kurulması için işgal ordusunun sözde genelkurmay başkanına bir mektup yazdı. Kabile üyelerinin askere alınmasını kurumsallaştırmak için bir bedevi birimi kurulmasını önerdi. Bu durum, gönüllülük esasına dayanarak 28 Şubat 1986'da fiilen kuruldu.

Bu birimin en büyük misyonu Filistinliler arasında ajanlaştırma faaliyetleri yapmak ve Filistinlilerin gerçekleştirdiği barışçıl veya silahlı eylemlere katılarak karar verici mercileri tespit etmek ve esir almakla sorumludur.

"Kartal Saha İstihbarat Birimi": siyonist işgal ordusunun güney komutanlığına direk bağlı olan ve "Gazze Tümeni" bünyesinde faaliyet gösteren "414 Kartal Saha İstihbarat Taburu", başta Sina Yarımadası olmak üzere Gazze Şeridi ve Mısır sınırında çalışmalardan sorumlu saha gözlem ve keşif birimidir.

Gazze Şeridi sınır boyu insansız askeri cipler, güvenlik kameraları ve gözetleme cihazları yerleştirmek, her türlü iletişimi dinlemek ve droneler uçurmak gibi istihbari çalışmalar yürütmektedir.

"Sinyal Arttırıcı ve İşaretleme Birimi": Birim, işgal ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda konum belirleme ve sızma girişimlerin sinyal arttırıcı ve saldırı sırasında bilgilendirme faaliyetleri göstermektedir.

Son olarak; "Gazze Tümeni" Gazze Şeridi'nde Şehit Ahmed Yasin, Şehit Abdulaziz Rantisi ve Ahmed el-Caberi gibi İslami direniş hareketleri liderlerine süikast düzenlemede büyük rol oynamıştır. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir