• DOLAR 32.995
  • EURO 35.801
  • ALTIN 2528.57
  • ...

ANZ stratejistleri, küresel jeopolitik risklerin ve Çin’in altın talebindeki artışın güvenli liman talebini desteklediğini belirterek, bu unsurların altın fiyatlarındaki ralliyi büyük ölçüde körüklediğini ifade etti. 2023 yılında Hindistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük altın takı alıcısı olan Çin, şimdi de külçe altın talebinde başı çekiyor.

Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, Çinli tüketiciler geçen yıl 603 ton altın takı satın aldı ve bu, 2022 yılına kıyasla yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. WGC, Çin’in mücevher talebinin bu yıl da yüksek seviyelerde kalmasını ve 2023’e kıyasla daha da artmasını bekliyor.

ALTIN FİYATLARINDA YENİ ZİRVELER
UBS stratejistleri, altın fiyatları için tahminlerini yükseltti. Banka, altının ons başına fiyatının eylül sonuna kadar 2500 dolara, yıl sonuna kadar ise 2600 dolara ulaşmasını bekliyor. Bu yükseliş görünümü, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin yeniden fiyatlandırılmasına neden olan bir dizi yumuşak ABD verisi ve Çin’in güçlü talebinden kaynaklanıyor. UBS’in Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves, altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini ifade etti.

GÜMÜŞ: ALTININ YÜKSELİŞİNDEN FAYDALANAN METAL
Değerli metaller araştırma danışmanlık şirketi Metals Focus’un genel müdürü Nikos Kavalis, gümüşün altınla arayı kapatmayı başardığını ve yatırımcılar arasında daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Kavalis, gümüşün yüksek altın fiyatlarından faydalanabilecek en iyi konumdaki değerli metal olduğunu ifade ederek, aradaki güçlü korelasyona dikkat çekti. Teves de Fed gevşediğinde gümüşün, özellikle arz ve talep temellerinin sıkı kalması nedeniyle, altından daha iyi performans gösterebileceğini söyledi.

ANZ’de kıdemli emtia stratejisti olan Daniel Hynes, maden üretimindeki yavaş büyüme ve güçlü endüstriyel talebin arzın talebin gerisinde kaldığını gösterdiğini ve bu durumun piyasayı yapısal bir açıkta tutacağını belirtti. Gümüş, otomobil, güneş panelleri, mücevher ve elektronik üretiminde yaygın olarak kullanılmakta ve bu endüstriyel kullanım, metalin değerini desteklemeye devam etmektedir.

DİĞER DEĞERLİ METALLERİN DURUMU
Metal Focus’tan Kavalis, platin, paladyum ve rodyum gibi diğer değerli metallerin bu yıl açık vereceğini ve bu nedenle fiyatların destekleyici olması gerektiğini söyledi. (KARAR)