• DOLAR 32.264
  • EURO 35.026
  • ALTIN 2478.77
  • ...
Bakan Fidan'dan uyarı: Büyük savaşlar çıkabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın ardından Lübnan'a geçti. 

Fidan, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib'in davetine icabetle resmi ziyarette bulunduğu Lübnan'da basın toplantısında konuştu.

Buradaki konuşmasında Fidan, Gazze'de şu anda devam etmek olan dramı, kuşatmanın sona erdirilmesi ve sivil halkın mümkün olduğunca etkilenmemesi için alınacak tedbirler üzerinde durduklarını söyledi.

Özellikle Gazze'deki nüfusa yardımların vakit kaydedilmeden ulaştırılması konusunda uluslararası kuruluşlarla ve ülkelerle yakın temas halinde olduklarını belirten Fidan, bu konuda başta Mısır olmak üzere diğer ülkelerle yakın işbirliği halinde olduklarını ifade etti.

Fidan, "Gazze'de devam eden durumun son bulması için çalışmalarımız devam edecek. Bu esnada Gazze'deki dramın diğer ülkelere etkisinin azalması, Lübnan, Mısır, Ürdün olmak üzere diğer ülkelerin istikrarsızlaştırılmasına yönelik etkilerin de azalması için çalışıyoruz. Mısır ile yaptığımız görüşmelerde bu konuda dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtmiştim. Burada Lübnan'ın istikrarsızlaştırılmasına karşı da Lübnan'ın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

"BÜYÜK SAVAŞLAR ÇIKABİLİR!"
Bu çatışmanın daha büyük savaşlar serisinin kapısını açması değil de barışın kapısını aralaması konusunda neler yapılabileceğini görmemiz lazım.  Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. 

"YERLEŞİMCİ DİYORSUNUZ, BUNUN ADI HIRSIZLIKTIR"

Tanımlamaların değişmesi gerektiğine dikkati çeken Fidan, "Birisinin toprağını işgal ediyorsunuz. İşgal etmekle kalmayıp evine el koyuyorsunuz, yıkıyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, sonra bir başkasını getirip oraya koyuyorsunuz, sonra buna da bir terim buluyorsunuz 'yerleşimci' diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır." diye konuştu.

Fidan, bu durumun bu şekilde ifade edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Buna benzer yalanların artık kabul görmediği son olan olaylarda da ortaya çıktı. Bu yöntem, ne İsraillilere ne Filistinlilere güvenlik ve barış getirmiyor, artık bu yalandan yapılan haksızlıkların, zulmün kılıflara sokulmasından artık vazgeçilmesi lazım." görüşünü dile getirdi.

"Mescid-i Aksa'yla ilgili hassasiyetlere uluslararası toplumun çok yüksek düzeyde dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Fidan, "Yani yıllardır uyarıyoruz. Türkiye tarihi olan, mazisi olan güçlü ve tecrübeli bir devlettir. Yaptığımız uyarılara lütfen kulak verin." dedi.

Fidan, kutsallarla oynanmayacağını, kutsallarla daha büyük krize yol açacak şekilde ihlal girişiminde bulunulamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunların derhal son bulması lazım, bunlar İsraillilere de Filistinlilere de ve bölgeye de barış, güvenlik getirmiyor. Bunu uluslararası toplum biliyor. Bizim uluslararası topluma çağrımız; bildiğiniz gerçekle uyumlu politik davranış içinde bulunmanız ve bunun ne olduğunu sizler de biliyorsunuz, biz de biliyoruz." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir