28 Şubat`ta Mütedeyyinlere Verilen Cezalar Geçersiz Sayılsın!
28 Şubat yargılamalarını değerlendiren Mustazaflar Cemiyeti Van Şubesi Sekreteri Ferhat Aköz, 28 Şubat 1997 tarihinden bugüne kadar devlet aleyhine işlenen siyasi suçlara ilişkin olarak, mütedeyyin insanlara verilen tüm hapis cezalarının geçersiz sayılması gerektiğini söyledi.
VAN - 28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 2 Eylül`de başladı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen dava, yarın da devam edecek.
Dün 166 sayfası tamamlanan bin 309 sayfalık 28 Şubat iddianamesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mustazaflar Cemiyeti Van Şubesi Sekreteri Ferhat Aköz, o tarihten bugüne kadar devlet aleyhine işlenen siyasi suçlara ilişkin olarak mütedeyyin insanlara verilen tüm hapis cezaları geçersiz sayılmalı veya yeniden yargılamanın önü açılmalıdır" dedi.
"Post modern darbenin etkileri hala devam ediyor"
28 Şubat 1997 post modern askeri darbesinin Türkiye`de hukuki idari siyasi toplumsal yönden etkisinin hala devam ettiğini belirten Aköz, "Millete dayatılan resmi ideolojiyi tahkim etmek için uzun yıllar boyunca dindar olan memur, öğrenci, kurum ve kuruluşlar hedef haline getirilmiş ve büyük zulme maruz bırakılmıştı. 28 Şubat dönemi de böylesi yoğun kampanyaların zirveye çıkarıldığı dönemlerden biri olmuştur ve etkisi halen de devam etmektedir" şeklinde konuştu.
"Asıl yargılanması gerekenler yargılanmıyor ya da tahliye ediliyor"
Darbeye zemin hazırlayan bazı kişilerin yargı önüne çıkarılması ve kendilerinden hesap sorulmasının olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Aköz, "Ancak unutulmamalıdır ki 28 Şubat darbesinin hesabı, sadece bir kısım asker ve sivil bürokratın yargılanmasıyla kapatılmayacak kadar büyüktür. Siyaset, emniyet, yargı ve medya gibi diğer bağlantılarının da açığa çıkarılması ve sorumlulardan hesap sorulması gerekmektedir. Ne yazık ki asıl yargılanması gerekenler yargı karşısına çıkarılmamakta ya da tahliye edilmektedirler. Darbenin orkestra şefi olarak tabir edilenlerin ve yine dönemin eski Anayasa mahkemesi başkanı gibi kişiler hiçbir şekilde yargı karşısına çıkarılmazken dönemin jandarma genel komutanı Teoman Koman gibi isimlerin tahliye edilmesi yargılanın sadece figüranlar üzerinde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
"Mağduriyetlerin giderilmesi yönünde ciddi bir çaba sarf edilmeli"
Bunun yanında Ergenekon davası sanıklarında olduğu gibi yargılama söz konusu olduğunda hastalık bahaneleriyle mahkemeye bile gelmeyenlerin tahliye edildiklerinde hiç de öyle olmadıklarının ortaya çıktığını ifade eden Ferhat Aköz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Haksız yere işinden edilen, memuriyetten uzaklaştırılan, hukuksuz bir biçimde hapis cezalarına çarptırılan, eğitim hakkı elinden alınan, toplamı on binleri bulanların da mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde ciddi bir çaba sarf edilmelidir. Kapsamı dar, kısmi ve mağduriyetleri gidermekten oldukça uzak kanuni düzenlemeler, ihtiyaca cevap vermemektedir. Süreç nedeniyle meslek, iş ve eğitim hayatı elinden alınan mağdurlara tazminat ödenmelidir." (Murat Dalgın-İLKHA)