• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Acil Tıp Teknisyeni Baydill: Ev, işyeri ve araçlarda ilk yardım çantası bulundurmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Acil Tıp Teknisyeni Musab Baydilli, ilk yardım ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

Baydilli, ilk yardımın, gelişen herhangi bir kazada veya hastanın yaşamını tehlikeye düşürecek bir durumda profesyonel sağlık ekibi olay yerine intikal edinceye kadar tıbbi malzemesiz ilaçsız olarak yapılan müdahaleye denildiğini belirtti.

İlk yardım çantasına değinen Baydilli, özellikle ev, işyeri ve araçlarda ilk yardım çantası bulundurulması gerektiğini kaydetti.

"Tıbbi malzemesiz ilaçsız yapılan müdahaleye ilk yardım denilir"

İlk yardımın tanımını ve aşamalarını anlatan Baydilli, "İlk yardım, gelişen herhangi bir kazada veya hastayı yaşamı tehlikeye düşürecek bir durumda profesyonel sağlık ekibi olay yerine intikal edinceye kadar tıbbi malzemesiz ilaçsız yapılan müdahaleye denilir. Aşamaları, ilk yardım sağlıkçı müdahalesi hastane müdahale, yoğun bakımda hastaneye müdahaledir." dedi.

"Doğru yapılan ilk müdahale çok önemli sonuçlar doğurur"

Acil müdaheleyi anlatan Baydilli, "Acil müdahale, ambulans ekibinin müdahalesi, hastanede müdahale, yoğun bakımdaki müdahale şeklinde sıralanabilir. Aslında etkili bir ilk yardım bunlara gerek bırakmayabilir.  İlk yardımın önemi Heimlich manevrası, etili bir kalp masajı, kanaması olan bir hastaya o an etkili bir şekilde kanamasını durdurulmasına yönelik müdahaledir. Bunun gibi özellikle medyada çokça karşımıza çıkıyor. Bu açıdan ilk yardım çok önemlidir." diye konuştu.

 “İlk yardım profesyonel bir şekilde yapılırsa daha da etkili olur”

İlk yardımın önemli bir evre olduğuna dikkat çeken Baydilli sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle karşımıza Heimlich manevrası çok geliyor. Soluk borusunun tıkanma durumunda doğru bir şekilde yapılan Heimlich manevrası, belki ambulansa hastaneye gerek bırakmadan hastanın normal hayati ritmine dönmesini sağlıyor. Aynı şekilde kalbi duran bir hasta da ilk ambulans gelene kadar yapılan kalp masajı solunum yolunun açık tutulması, hastanın hayatta kalmasını sağlayacak önemli adımlardır. Bu açıdan ilk yardım önemli bir evredir. Ambulans ve hastane ekibi gelene kadar ilk olarak yapılacak doğru bir ilk müdahale hastayı hayatta tutma bakımından önemlidir. İlk yardım, eğitim sağlık bakanlığı tarafından yetkili kurumlardan alabiliriz. Kızılay’dan halk eğitim merkezinden alabiliriz. İlk yardım önemli profesyonel bir şekilde yapılırsa daha da önemlidir. Televizyonda medya da gördüğümüz şekilde yapmaya çalışmamız etkili olmayabilir. Tam profesyonel bir şekilde sertifikasını alırsak, çok daha doğru bir şekilde ilk yardım müdahalesi yapabiliriz."

"Ev, işyeri ve araçlarda ilk yardım çantası bulundurulmalı"

İlk yardım çantasından bahseden Baydilli, "İlk yardım çantasına değinecek olursak, ilk yardımı profesyonel sağlık ekipleri gelmeden önce tanımladık. Normalde ilk yardım tıbbi meteryalsiz, ilaçsız yapılan bir müdahaledir. Bunlar olmadan çevredeki şartlarda,  ortam değerlendirerek yapılan bir müdahaledir. Evde araçta ilk yardım çantasını bulundurursak, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştığımızda çanta bize yardımcı olacaktır. Çantada ilk yardımda kullanacağımız çoğu malzeme bulunmakta steril (arınık temiz) gazlı bez, faster, damar yolu malzemeleri bulunmaktadır. Bu malzemeler olsa olay yerinde steril malzemeler kullanmış oluruz. Bu açıdan ev, işyeri ve araçlarda ilk yardım çantasını bulundurmalıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir