• DOLAR 32.295
  • EURO 34.699
  • ALTIN 2407.619
  • ...
Molla Abdulbari Durmaz, "Faizle ilgilenenlerin huzuru yoktur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kur'an'da faizin haram oluşu ile ilgili açıklamaya ihtiyaç duyulmayan ayetlerin bulunduğunu hatırlatan Molla Abdulbari Durmaz, faize alternatif olarak İslam dininin zekât, sadaka, borç verme gibi alternatifler sunduğunu söyledi.

Faizin sömürü aracı olduğunun altını çizen Durmaz, faizin aynı zamanda durağanlık olduğunu kaydetti.

Faizin yasaklandığı ayetler ile ilgili konuşan Durmaz, "İslam'da faizin yasaklanması merhale merhale gerçekleşmiş ve en sonunda Allah-u Teala belirtmiş. Ayette şöyle fermanda bulunuyor, 'Allah, alışverişi helal etmiş ribayı (faizi) yasaklamış' haram görmüş. Aslında bunun üzerine bir şey söyleme ihtiyacı olmaz ama yine de kalpleri kararmış insanlar için bunları izah etmek adına konuşalım. Bir şeyi bir şeye karşı satmak, bir malı bir para karşılığında satmak. Riba ise bir şeyi aynı cinsinden fazlası ile satmaktır. Allah-u Teâlâ buna haram demiş ve ayette 'Eğer siz bu paralarınızın ribası olan fazlalığı almaya devam ederseniz Benimle savaşa girmiş olursunuz.' Bu ayet ile ilgili tefsircilerin başka bir açıklaması ise ribanın alınmasının devamı ile Allah'ın kendileri ile savaşacağını belirttiğini vurguluyorlar." dedi.

Faize karşı İslam dininin alternatiflerini sıralayan Durmaz, alternatiflere müracaat edilerek faizin kesilmesi gerektiğini belirtti.

Durmaz, "Allah-u Teâlâ bunu yasaklarken bunun alternatifini de sunmuş oluyor. Toplum olarak birbirimize çok fazla sadaka ve zekât vermemiz gerekiyor ki faizcilerin tuzağına fakirler düşmesin diye. İkincisi olarak Karz-ı Hesen dediğimiz borç para vermek. Bu da borç parayı verdiğin miktarda Rabbi Zülcelal sana sevap yazar. Bu şekilde yine faizcilerin yolunu kesmiş olacak. Üçüncü olarak Bey-üs selemdir. O da taksitli eşya satılıp faizcilerin önüne geçilmesi manasındadır. Müdarebe bir ticaret şekli ki o ise ortaklaşa yani iki kişinin ya birisi parasını koyar öbürü çalışmasını koyar bu şekilde İslam faizcilerin önünü sosyal hayat açısından kesmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

"Peygamber efendimiz dönemindeki o cahili faizciler ile bugün ki modern faizcilerin söylemleri, kavramları aynı şey. Hiç fark etmiyor." diyen Durmaz sözlerini şöyle tamamladı:

"Faiz sömürü aracıdır, biri çalışırken diğeri yiyiyor. Bu faiz belası farz-ul âyndır, herkes kendini bu beladan muhafaza etmeli. İslam aynı zamanda sosyalizmin mal anlayışıyla kapitalizmin çarpık anlayışının karşısına ticareti çıkarmış. Kişi faiz yaparak sadece kendi mal varlığını, ahlaksızlığını yansıtmıyor. O faizin ahlaksızlığı dünyaya tesir ediyor. Bütün eşyanın sosyal hayatını durduruyor. Çünkü faiz tembelliktir, duraklamadır. Adam oturduğu yerden parayı veriyor ve ondan sonra o para ona akıyor, dolayısıyla hayatı durduruyor. Ama ticaret, sadaka bu devamlılığı sağlıyor. Sosyal hayatın önüne faiz girdiği zaman bitiyor. Faizle uğraşanların rahatları, huzurları yoktur." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir