BÜ Uluslararası Alevilik Sempozyumu düzenleyecek
Bingöl Üniversitesi tarafından 'Geçmişten Günümüze 1. Uluslararası Alevilik Sempozyumu' düzenleneceği bildirildi.
BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi, 'Geçmişten Günümüze 1. Uluslararası Alevilik Sempozyumu' düzenleyecek. Sempozyum Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yazıcı ve Alevi Dedesi Hazır Ali Beyazyıldırım, sempozyum ile ilgili basını bilgilendirme toplantısı yaptı.
'Geçmişten Günümüze 1. Uluslararası Alevilik Sempozyumu'nun 3-5 Ekim tarihlerinde düzenleneceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yazıcı, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerindeki birçok akademisyeni ve araştırmacıyı bir araya getirmeyi amaçladıkları Sempozyum ile Aleviliğin tüm detaylarıyla ele alınacağını söyledi.
Yazıcı, "Önyargıdan ve siyasal kaygıdan uzak bir şekilde Alevilik konusunun etraflıca ele alınmasına olan ihtiyaç, böyle bir bilgi şöleni düzenlemeyi kaçınılmaz kılmıştır. Sempozyum, tartışılmaktan çekinilen birçok konunun akademik bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayabilecektir. Sempozyumun amacı, uzun süreden beri Türkiye kamuoyunda gündemi oluşturan ve kamuoyunun da en fazla konuştuğu konular arasında yer alan Alevilik hakkında akademik bilgi üretmek, üretilmiş olanları pekiştirmek, güçlendirmek, paylaşmak ve anlaşılmasına katkıda bulunmaktır" dedi.
"7 ülkeden 128 bildiri özeti"
Sempozyuma bildiri gönderme süresinin sona erdiğini belirten Yazıcı, "Alevilik sempozyumu için 7 ülkeden 128 bildiri özeti geldi. Kabul edilen bu bildirilerin tam metnini istedik. Bu metinlerin bize ulaşmasından sonra sempozyum programını ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bingöl'de Alevi Sempozyumu'nun düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Alevi Dedesi Hazır Ali Beyazyıldırım, "Alevi toplumunun inancı yıllarca kapalı kapılar ardındaydı. Cemler kapalı kapılar ardında yapılıyordu. Konferanslar, paneller, sempozyumlar yapıldıkça, Alevilerin de Allah'ı zikrettikleri görülecektir. Aleviler de Allah'ın varlığına, Kur'an-ı Kerim'e, peygambere inanıyor ve Alevilik de İslam'ın bir parçasıdır" diye konuştu.
Sempozyumda ele alınacak konular
Sempozyumda, Aleviliğin tarihsel süreci, inanç ve kurumları ile edebiyat ve müzik yönleri, İslam tarihi ve sonraki süreçte Şiilik-Sünnilik Meselesinin Tarihsel Kökenleri, Anadolu'da Alevilik ve Safeviler İlişkisi, Osmanlı Devrinde Alevilik-Bektaşilik, Cumhuriyet Devrinde Alevilik-Bektaşilik, Alevi Çalıştayları, Diyanet, Cemevleri ve Din Dersleri; Alevilik'te Dört Kapı, Kırk Makam gibi temel ilkeler, Alevilik'te Temel İbadet ve ayinler, Ayin-i Cem, Muharrem, Hızır, Sultan Nevruz, Alevilik'te Düşkünlük, Musahiplik, Dedelik Kurumu ve Ocak Sistemi; Alevi-Bektaşi Uluları, Aleviliğin Yazılı Kaynakları olan Buyruk, Velayetname, Cönkler, Alevilikte Aşıklık/Ozanlık Geleneği, Alevi-Bektaşi Semahları; inanç, ibadet, müzik, semah, deyiş, düşünce, büyük şahsiyetler ve mekanları gibi konuların yer alacağı bildirildi. (Nihat Kanat - İLKHA)