• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Evde ilaç saklarken ve kullanırken nelere dikkat edilmeliyiz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlaçların bilinçli kullanımı kadar doğru koşullarda saklanmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Sağlık Hizmetleri Başkanı Zübeyde Albayrak, "Soğuk zincir uyarısı olan ilaçların buzdolabının raf kapağında değil, iç bölmede muhafaza edilmeli." dedi.

Banyo ve mutfak, nemli ortamları nedeniyle ilaçların saklanması için en yanlış mekanlar olduğunu ifade eden Albayrak, "Birçok kişi, ecza dolabını banyoya koyuyor ya da ilaçlarını buradaki dolap ve çekmecelerde saklıyor. İlaçlar, fazla nemli olmayan, ışık almayan ve mümkünse hep 25 derecenin altında sıcaklığa sahip olan yerlerde saklanmalı." uyarısında bulundu

İlaçların saklanması konusunda en büyük yanlışların başında; bütün ilaçların buzdolabının kapı rafında saklanması olduğunu ifade eden Albayrak, ilaçların etkinliğini kaybetmeden korunabilmesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"İlaçları doğru yerde saklayın"

Zübeyde Albayrak

İlaçların özellikle çocukların ulaşamayacağı bir yere konulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Albayrak, "Yüksek yerde konumlandırılmış, duvara monte edilmiş, direk güneş ışınlarını almayan bir ecza dolabında saklamalıyız. Toplum olarak çok sık yaptığımız bir hata ilaçları banyoda ya da mutfakta saklamaktır. İlaçlar kimyasal yapıları nedeniyle ısı, ışık ve nemden etkilenir. Yapıları bozulup etkinliği azalabilir. Eğer eczacımız ilacın buzdolabında saklanması gerektiğini söylemişse ilacı buzdolabının kapağında değil iç rafta saklamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Kullanma talimatını mutlaka okuyun "

İlaçları kullanırken muhakkak içindeki prospektüsü okumanın ve talimatlarını yerine getirmenin önemli olduğunu ifade eden Albayrak, "Hayatımızın bazı dönemlerinde yolumuz muhakkak bir sağlık kuruluşuna düşer. Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklar beklenmedik bir anda her evde görülebilir. Ya da evimizde kronik hastalığı olan bir yakınımız varsa ilaçları genellikle rapor eşliğinde toplu olarak verilebilir. Peki, biz bu ilaçları nasıl saklayalım, kullanırken nelere dikkat edelim? Her ilacın içinde kullanma talimatı, saklama koşullarının olduğu prospektüs yer alır. İlaçları kullanırken muhakkak son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz. İlaçlar, orijinal kutularının içinde saklanmalıdır." dedi.

İlacın saklanma süresi hakkında bilgi yoksa ne yapmalıyız?

Toz halinde bulunan antibiyotiklerin sulandırıldıktan sonra buzdolabında saklanması ve en fazla 10 gün içinde de kullanılması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, "Buna benzer şekilde göz damlaları da açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır. Bazı ilaç kutularının içinde hapa benzeyen cisim bulunur ve bu cisimler ilacı nemden muhafaza eder. Bu cisimleri çıkarmamak gerekir. İlaç prospektüsünde ilacın saklanma süresi hakkında bilgi yoksa bu ilaç krem, tablet, kapsül, şurup olabilir, bunları uygun saklama koşullarında gözle görülür fiziksel bir değişim olmadığı sürece son kullanma tarihine kadar kullanabiliriz." bilgisini paylaştı.

Son kullanma tarihi geçmiş ve ihtiyaç fazlası ilaçlar ne yapılmalı?

Son kullanma tarihi geçmiş ve ihtiyaç fazlası ilaçların ne yapılması konusunda da bilgi paylaşan Albayrak, "Bu ilaçların uygunsuz bir şekilde uzaklaştırılması kazayla zehirlenmeye ve yanlış ilaç kullanımına neden olabilir. Bu nedenle bize en yakın sağlık kuruluşuna bu ilaçları teslim etmeliyiz. Sağlık kuruluşu da uygun bir şekilde imha işlemini gerçekleştirecektir." dedi.

"Tavsiye üzerine değil doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır"

Komşunuza, akrabanıza iyi gelmiş olan bir ilacın size zarar verebileceği ihtimalinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, toplumun içine düştüğü en büyük yanlışlardan biri olan tavsiye üzerine ilaç kullanılmaması noktasında uyarıda bulundu.

Albayrak, "Bir de halkımızın yaptığı en büyük hatalardan biri de tavsiye üzerine ilaç kullanımıdır. Her ilaç kişiye özel olarak düzenlenir ve doktor kişinin hastalıkları, ek hastalıkları, yaşı, cinsiyeti, daha önce olan alerji öyküsüne göre kişinin tedavisini düzenler. Yani kişiye özel olan tedavi nedeniyle tavsiye üzerine değil doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir