• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
SON DAKİKA
İklim kanunu nedir? İklim kanunu maddeleri nelerdir? İklim kanunu  ne zaman Meclise geliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum Türkiye’nin acil ve kapsamlı olarak iklim kanununa ihtiyacı olduğu söylemiş ve bunun için çalışmalar başladığını ifade etmişti. Vatandaşlar bazı kesimlerce karşı çıkılan İklim yasası ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor.. Meclisin açılmasıyla birlikte kanun tasarısının Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor..  Peki iklim kanunu  neleri kapsıyor?

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz temmuz ayında tüm zamanların rekor seviyesinde bir sıcaklık yaşadık. 2023 yılı son yılların sıcaklık ortalamasına göre 0,43 derecenin üzerinde. Yani bugüne kadarki en sıcak üçüncü yılı yaşıyoruz. İklim değişikliğiyle deniz ve okyanus suyu ile toprak sıcaklıkları da aşırı şekilde artıyor. Gıda krizlerine ve yüksek gıda enflasyonuna yol açan kuraklık ve ani hava olayları her geçen gün kendisini daha çok hissettiriyor. Denizlerde, okyanuslarda su seviyeleri ciddi anlamda yükseliyor. Yine her geçen gün iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını Dünya Meteoroloji Örgütü vurguluyor. Öyle ki 2050 yılına kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştireceği öngörülüyor." diyerek dünyayı bekleyen tehlikeyi ifade etmişti. 

Türkiye'nin kapsamlı bir İklim Kanunu'na acilen ihtiyacı olduğunu kaydeden Kurum, TBMM Çevre Komisyonu olarak başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla STK'lerle üniversitelerle belediyelerle yasaya ilişkin hazırlıkları tamamlamak üzere olduklarını bildirmiş, "İnşallah Yüce Meclis'imizin açılmasıyla önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak İklim Kanunu'nu Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclis'imizin onayına sunacağız. İklim Kanunu ile tüm vatandaşlarımızın, gelecek nesillerimizin çevre hakkını koruyacak, çevre ve iklim adaletini en güzel şekilde tesis edeceğiz." değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Yeni anayasa çalışmaları bağlamında da bunları yasalarla güvence altına alacaklarını belirten Kurum, Komisyonun, çevrenin ve yeşil alanların geliştirilmesine, iklim değişikliğine karşı mücadele çalışmalarına ve döngüsel ekonomiye geçişe katkı sağlayacağını anlatmıştı.

İklim Kanunu, şu  önlemleri içeriyor:

2030 yılı için sera gazı emisyonlarını %20 azaltma hedefi
Emisyon azaltma projelerine destek
İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yatırımlar
İklim değişikliğine uyum için önlemler
İklim değişikliğiyle ilgili bilgi ve farkındalık çalışmaları

İKLİM KANUNUNA NEDEN KARŞI ÇIKILIYOR?

Bazı çevrelerin İklim yasasına şerh koymanın temel sebebi özellikle son yıllarda sera gazındaki artışla ilgili özellikle hayvancılık gibi sektörlerin hedef alınması.  Yapay et ve diğer laboratuvar çalışmalarıyla hayvancılık ve tarım sektörünün yok edileceği düşünülüyor. Karbon salınımı ve küresel iklim değişikliği bahane edilerek insan fıtratına aykırı projeler üretileceğini düşünenler iklim kanununa muhalefet ediyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir