• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmanın yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz Dr. Ayhan Çeri Anne ve babalar, çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki için bilgi vererek, anne ve babaların çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki için mümkün olduğunca direkt, net ve etkin bir iletişim kurmayı ilke edinmeleri gerektiğini ifade etti. Diyarbakır Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Çeri "Bu durum, çocuklarla ebeveyn arasındaki bağların daha güçlü olmasını sağlar" dedi.

 

Uz. Dr. Çeri, anne ve babanın, çocuklar için hayattaki en önemli rol-model olduğunu belirterek, "Bu nedenle onların sahip olacağı iyi iletişim becerileri çocukları tarafından da benimsenecek ve onların, arkadaşlarıyla ve toplumdaki diğer bireylerle sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayacaktır. Çevreyle sağlıklı iletişim, çocukların özgüvenlerinin artmasına ve sağlıklı kişilik gelişimlerine yardımcı olacaktır" dedi.

 

'Çocuklarınızı anlamaya çalışın'
Anne ve babaların, doğru konuşma tekniğine sahip olmanın yanı sıra iyi bir dinleyici olmaları gerektiği ifadelerini kullanan Çeri, "Çocuğu dinlerken, onun sözel ifadelerini algılamaya çalışarak vücut dilini gözlemlemeli, duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışılmalıdır. Onunla; güvene dayalı, açık ve etkili bir iletişime geçebilmek için, arada güven bağı oluşturulmasına özen göstermelidir. Onun duygu ve düşüncelerini rahatça açıklayabilmesine fırsat verilmelidir. Küçük yaşta oluşturulan güven bağı, özellikle iletişim sorunlarının sıkça yaşandığı ergenlik döneminde, çocuğun ailesine daha rahat açılmasını sağlayacak ve olası kaygılarını daha rahat ifade etme imkânı tanıyacaktır" ifadelerine yer verdi.

 

'Kendini ifade etmesine izin verin'
Çocuklar konuştuğu an sözlerini kesmemek ve çocukların tehdit edilmemesi gerektiği ifadelerini kullanan Çeri, "Çocuklarınızı tehdit etmeyin. Tehdit, çocukların kendilerini güçsüz olarak algılamalarına ve karşı taraftan intikam alma duygusuna yol açar. Çocuğunuz konuşurken hemen onun sözünü kesmeyin ve siz konuşmaya başlamadan önce onun cümlesini tamamlayıp kendini ifade etmesine fırsat verin. Bu çocuğunuza özgüven verir ve içine kapanmasını önler. Bu tür bir yaklaşımı çocuk genellikle kendisine yönelik kişisel bir saldırı olarak algılar" şeklinde konuştu.

 

Eleştirel olmamak gerektiğini vurgulayan Çeri, "Çocuğunuzun ifadeleri ve davranışları karşısında fazla eleştirel olmayın. Bu tür bir yaklaşımı çocuk genellikle kendisine yönelik kişisel bir saldırı olarak algılar ve size karşı olumsuz duygu beslemeye başlar. Eğer çocuğunuzda olumsuz bir davranış gözlemliyorsanız, onun doğrudan kişiliğini hedef almak yerine sadece olumsuz olan davranışını eleştirin" dedi.

 

Sağlıklı iletişim için çocuklarınızla göz teması kurun
Çeri son olarak, çocuklarla sağlıklı bir iletişim için aşağıdaki maddeleri sıraladı:

 

-Çocuğunuza adı ile hitap edin. Herkesin kulağında kendi ismi bir müzik tınısı uyandırır. Bu, çocuklar için de geçerlidir; dolayısıyla onlara önce kendi adları ile hitap ederek dikkatini çekin ve size odaklanmasını sağlayın. Daha sonra mesajınızı iletin.


-Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, bunun için onunla konuşurken aynı yükseklik seviyesinde olmaya özen gösterin. Gerekirse sandalye ya da yere oturun. Çocuğunuzu ismi ile çağırdıktan sonra, mesajınızı iletmek için çocuğunuzun sizinle göz temasına geçmesini bekleyin.


-Çocuğunuza mesajınızı direkt emir kipiyle iletmek yerine, seçenekler sunun. Örneğin masayı boyayan çocuğunuza "Masayı boyama!" demek yerine, masayı boyamanın yanlış olduğunu, beyaz kâğıda resim yapabileceğini demek daha doğru olacaktır.


-Mesajınızı basit cümlelerle iletin. Özellikle küçük çocuklar birden fazla ve karmaşık mesajları, sağlıklı olarak algılayamazlar, bu da doğal olarak mesajınızı anlamsız kılar.


-Davranışlarınızla çocuklarınıza örnek olun. Çocuk çevresinde ne kadar çok iyi örnek görürse kendi davranışlarını da o ölçüde düzgün biçimlendirir.


Şeklinde sıralayarak ebeveynlere tavsiyelerde bulundu. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir