• DOLAR 32.296
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2408.2
  • ...
Sudan lideri, savaşın komşu ülkelere sıçrayabileceği uyarısında bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

General Abdulfettah el-Burhan yaptığı bir konuşmada uluslararası toplumu muhalifleri Hızlı Destek Güçlerini (RSF) 'terörist grup' olarak tanımlamaya çağırdı.

Bu arada RSF lideri Hamdan Dagalo ateşkese hazır olduklarını söyledi.

Sudan Nisan ayından bu yana binlerce insanın ölümüne neden olan bir iç savaşın içinde. İki general 2021 yılında bir darbe düzenledi, ancak son aylarda aralarındaki güç mücadelesi adamlarının birbirlerine karşı silahlanmasına yol açtı.

Perşembe günü BM'ye konuşan General Burhan, partisinin barış görüşmelerine açık olduğunu ve "bu savaşa bir son vermek ve halkımızın acılarını hafifletmek" istediğini söyledi, ancak RSF'nin bunu reddettiğini söyledi.

Sudan'daki iç savaş Nisan ayında, General Burhan liderliğindeki ordunun tehdit olarak gördüğü RSF üyelerinin ülke çapında konuşlandırılmasıyla patlak verdi.

İlk ateşi kimin açtığı tartışmalı olsa da çatışmalar ülkenin farklı bölgelerinde hızla tırmandı. Acled adlı STK'ya göre çatışmalar en az 7,500 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına neden oldu.

2021'deki bir darbenin ardından Sudan'ın fiili lideri olan General Burhan, uluslararası destek kazanmak için dünyayı dolaşıyor.

BM'de yaptığı konuşmada RSF'nin Afrika'da Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Libya, Mozambik ve Mali'de faaliyet gösteren Rus paralı asker grubu Wagner ile olan bağlarına da değindi.

"Bu savaşın tehlikesi artık bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik için bir tehdittir çünkü bu isyancılar bölgedeki ve dünyadaki farklı ülkelerden kanun kaçakları ve militan grupların desteğini aramışlardır" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir