• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kış mevsiminin vazgeçilmez antibiyotik deposu: Turşu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle kış aylarında yemeklerin olmazsa olmazlarından olan turşu bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Deprem bölgesinde üreterek Şanlıurfa 10. Gıda ve Yöresel ürünler fuarında turşu satan Volkan Yatalakoğlu, herkesin turşu tüketmesi gerektiğini söyledi.

Yatalakoğlu, acı, tuzlu ve ekşi olarak tüketilen turşunun birçok faydası olduğunu belirterek markette satılan turşuların içerisinde kimyasalların olduğunu dile getirdi.

Yatalakoğlu, kimyasal madde ve koruyucusuz doğal turşu yaptıklarını ifade etti.

Turşunun yapım aşamalarını anlatan Yatalakoğlu, "Köyümüzde kendi bahçemizden topladığımız mahsulleri önce yıkayıp sonra sebzesine göre doğrayıp koruk suyu, limon, tuz ve suyla beraber bidonlara basıyoruz." dedi.

"Turşu metabolizmayı düzenler"

Volkan Yatalakoğlu

Turşunun faydalarını anlatan Yatalakoğlu, "Turşu olma süreci sebzeden sebzeye değişir ama ortalama olarak söylemek gerekirse 30 günde yemeye hazır hale gelir. Turşunun kışın tüketilmesi daha iyidir. Çoğu sebze yaz ayında çıktığı zaman basılır, kışın da tüketime hazır hale gelir. Turşunun da basım gereği hastalıklardan korunma özelliği vardır. Turşu metabolizmayı düzenler. Kendisi limon basımı olduğu için bolca C vitamini bulunur. Bu yüzden de insanı hasta olmaktan korur. Bir turşu suyu içtiğinizde, bir turşu yediğinizde önünüzdeki 20-25 gün rahatlıkla istediğiniz gibi gezebilirsiniz." diye konuştu.

"Raf ömrü uzun olsun diye bazı kimyasallar kullanılıyor"

Markette satılan turşu yerine doğal turşu öneren Yatalakoğlu, "Markette satılan turşularda genelde sitrik asit, asetik asit ve değişken kimyasallar bulunuyor. Turşu suyu sürekli sert kalsın, yenilmeye hazır olsun, raf ömrü uzun olsun diye insan vücuduna yararlı olmayan bazı kimyasallar kullanılıyor. Doğal turşu olunca her şey doğaldır. Herhangi bir kimyasal da girmiyor. Raf ömrü az olsun ama daha sağlıklı olsun diyoruz. Market yerine doğal turşu bulabilenler doğalı tercih etsin." ifadelerini kullandı.

"Diğer esnaflar gibi hayata tutunmaya çalışıyoruz"

Depremde turşucu dükkanlarının yıkıldığını söyleyen Yatalakoğlu, "Depremden 3 hafta önce bir dükkanımız vardı. Turşu üretimini zaten köyde yapıyorduk. Depremde herhangi bir zararımız olmadı. Dükkanımız gitti ama yılmadık ve tekrardan ayağa kalktık. Diğer esnaflar gibi hayata tutunmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Turşu yiyin çünkü sağlıklıdır"

Turşunun herkese hitap edebileceği bir lezzet olduğuna değinen Yatalakoğlu, "Gerek acı gerek ekşi gerekse de tuzlu olur. İlla ki herkese hitap eden bir turşu vardır. Acı sevmeyenler havuç, salatalık ve hıttı tercih edebilir. Acı sevenler biber, isot turşusunu tercih edebilir. Mutlaka hayatınıza turşuyu koyun. Turşu yiyin çünkü sağlıklıdır." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir