• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Grip aşısını kimler ne zaman yapmalı, aşının faydası var mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarını rahat geçirmek isteyen özellikle 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlar ile 65 yaş altında olup kronik rahatsızlığı bulunan hastaların grip aşısını yaptırmaları tavsiyesinde bulunan eczacılar, aşının mevsimsel grip hastalığına karşı büyük oranda koruyucu etkisinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'ye gelen grip aşısının henüz Batman'daki ecza depolarına ulaşmadığını belirten eczacılar, aşının fiyatının 449 lira olduğunu aktardı.

Eczacı Safa Nur Erduran, İLKHA muhabirine şu an grip aşısı yaptırmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Safa Nur Erduran

"Aşı için en uygun zaman eylül ve ekim aylarıdır"

Özellikle 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan hastaların aşı olmalarını önerdiklerini ifade eden Erduran, "Çünkü en basit bir bakteri ve virüs bu tarz hastaların hastalığı maalesef çok ağır geçirmelerine sebebiyet veriyor. Bu nedenle aşı olmalarını tavsiye ediyoruz. Aşılar tedavi amaçlı değil önleyicidir. Kış ayına girmeden eylül ve ekim ayları aşı için en uygun olan zamandır." dedi.

"Grip aşısının fiyatı 449 lira"

Risk grubundaki kişilerin doktora başvurup aşı için reçete yazmaları gerektiğini vurgulayan Erduran, "Raporu olanları ise doktor sistemde görür ve onlara da direk elektronik reçete yazıldıktan sonra sistemimize düşer. Hasta eczaneye geldiğinde, bizlerde aşılarının siparişini veririz. Kronik hastalığı olmayan kişilere ise doktor uygun görüp yazdıysa da bunlar ücretli bir şekilde aşıyı alabilirler. Şu anda grip aşılarının fiyatı 449 lira civarındadır." diye konuştu.

"Hastalığa karşı koruma sağlıyor"

Grip aşısının ise halen ecza depolarına gelmediğini ifade eden Erduran, şöyle devam etti:

"Yakın zamanda inşallah gelecektir. Öncelik grupları dediğimiz kişilerin kesinlikle grip aşısı olmalarını öneririz. En azından hastalığı yaşamadan, kışın başında bir koruma sağlayacaktır. Kişi grip olsa dahi aşı daha hafif ve daha rahat bir şekilde gribal enfeksiyonu atlatmalarını sağlar." 

Mevsim değişikliğiyle beraber grip aşısını yaptırmanın tam zamanı olduğuna işaret eden Eczacı Mehmet Can Türe ise öncelikle grip aşısını yapmaları gerekenlerin kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü insanlar olduğunu anlattı.

Mehmet Can Türe

"Aşı doktor tarafından yazdırılmalı"

Grip aşısının henüz kendilerine ulaşmadığını dile getiren Türe, "Büyük ihtimalle bu ay içerisinde eşit olarak eczanelere dağıtılacaktır. Bu durumda hasta grip aşısını yazdırmak için öncelikle en yakın sağlık kuruşuna gitmesi gerekmektedir. Kişi aşısını yazdırdıktan sonra reçetesi üzerinden depodan sipariş vereceğiz. Aşı bize ulaştığı gibi hasta aşısını alıp en yakın hastanede aşısını olabilecek." dedi.

"Grip olunsa bile hafif atlatılıyor"

Grip aşısının bağışıklığı güçlendirdiğine dikkat çeken Türe, "Bir de hava değişimlerinden kişiler fazla etkilenmiyor ve kolay kolay grip olmama avantajı var. Grip aşısı olan biri grip olsa bile hafif atlatıyor ve kişiye göre en az 3-4 ay etkisi sürüyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir