• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
TES-İŞ: "Elektrik arıza işçilerinin sorunları giderilsin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanlığı (TES-İŞ), bölge il müdürlüklerinde çalışan 850 üyelerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla, saat 12.30'da DEDAŞ Batman İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklamasını TES-İŞ Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, okudu. Elektrik arıza-bakım ve onarım işlerinin özelleştirilmesinin İş Kanunu'nun 2. Maddesi'nin "Teknolojik nedenler olmadıkça asil işler alt işverene devredilmez" hükmüne göre hukuksuz olduğunu savunan Öncü, TEDAŞ'ın özelleşmeden önce üyelerinin aylık ücretlerinden, eğitim giderleri, araç tamir bakım ve onarım giderlerinde, EKAT belge ücreti adı altında kesintiler yapıldığını ve yapılan bu kesintilerin suç teşkil ettiğini ve asil işverenin bu hukuksuzluğa karşı yasal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

 

Şikâyet etmelerine rağmen gereğinin yapılmadığını ve bu suçun açıktan işlenmesine göz yumulduğunu öne süren Öncü, "TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile yüklenici firmalar arasında imzalanan sözleşmenin 26. Maddesi gereğince her türlü eğitim ve kurs giderlerinin yüklenici firma tarafından karşılanması hüküm altına alınmış. Buna karşın, ederi 3 bin 500 TL ile 4 bin TL gibi yüksek bir meblağa tekabül eden EKAT belgesinin ücreti üyelerimizden alınmıştır. TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile yüklenici firmalar arasında imzalanan sözleşmelerin dışında ve bu sözleşme hükümlerine tümden aykırı olarak üyelerimize bireysel sözleşmeler de imzalatılmıştır. Daha da önemlisi iş bitimi ve işten çıkarma durumunda üyelerimizin kıdem tazminatına ihbar önerilerine kullandırılmayan yıllık izin ücretine mahsup etmek üzere çek ve senetler imzalatılmıştır" ifadelerini kullandı.

 

Yaptırılan fazla mesai ücreti genel tatil ve hafta tatili çalışmalarının ücretinin ise ya hiç ödenmediğini ya da cüzi olarak ödendiğini ileri süren Öncü, üyelerine yapılan parasal ödemelerin belgesi olan bordronun hiçbir zaman kendilerine düzenli olarak verilmediğini savundu. (Cevher Ekinci - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir