• DOLAR 32.331
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2298.727
  • ...
Mersin'e yeni nesil serbest bölgeler geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Mersin'e 5 yeni nesil serbest bölge kuracaklarını söyledi.

 

Yeni nesil serbest bölgelerin içinde lojistik, liman ve üretim merkezleri olacağını anlatan Uzun, "Türkiye'de 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyorsak, serbest bölge gibi dış ticaret merkezleri anlayışının yoğunlukta olduğu yerleri yeniden yapılandırmak ve buradaki çalışmaları büyütmek zorundayız. Bu doğrultuda Mersin Yeni Nesil Yat İnşa İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Dış Ticaret Merkezi-Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Ticaret Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Tarım İhtisas Serbest Bölgesi, Mersin Yeni Nesil Bakım Onarım İhtisas Serbest Bölgesi ve Mersin Yeni Nesil Lojistik İhtisas Serbest Bölgesi kurulacak. Lojistik ihtisas serbest bölgede, 120 firma olacak ve 8 bin kişi çalışacak, 2,5 milyar dolar yıllık ticaret hacmi olacak. Bakım onarım ihtisas serbest bölgesinde ikinci el araçların bakım onarım ve depolanması, alım satımı planlanıyor. 20 firma, 5 yedek parça ve 5 depolama firması olacak." dedi.

 

Yeni nesil serbest bölgelerin ekonomik kalkınmada güçlü bir aktör olacağına vurgu yapan Uzun, "Bu noktada biz yeni bir dönem, yeni bir başlangıç, yeni bir yapılandırmaya ya da adına ne dersek diyelim, serbest bölgelerin yeniden atağa geçmesi yolunda elimizi taşın altına koyduk. Türkiye serbest bölgelerine elbirliği ile yeni bir yüz kazandırmaya hazırız. Serbest Bölgelere yeni bir enerji, yeni bir
hareket, yeni bir vizyongelecek. Öyle ki yeni nesil serbest bölgeler sadece üreticinin değil hizmet sektörünün ihracat yapmasının da önünü açacak. Ülke ekonomisinin ihtiyaçları ve cari açığın azaltılması bakımından stratejik nitelik arz eden uluslararası yatırımları çekmede katkı sağlayacak." diye konuştu.

 

Ekonomi Bakanlığının, yeni nesil serbest bölgeler kapsamında "ekonomi serbest bölgeleri" şeklinde bir konsept üzerinde çalıştığını belirten Uzun, bu sayede her serbest bölgenin farklı konularda uzmanlaşacağını, daha fazla doğrudan yabancı sermaye çekileceğini kaydetti.

 

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini yakalayacağına inandığını, büyümesini sürdüreceğini ve bunun yatırımı, üretimi, istihdamı zincirleme tetikleyeceğini ifade eden Uzun, "Türkiye'nin son dönemdeki açılımının neticesinde serbest bölgelerde çok daha fazla imalat, çok daha fazla uluslararası ticaret yapılmaya başlandı. Serbest bölgelerde 2023 yılında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyoruz.

 

Artık Türkiye büyük hayaller kuruyor ve büyük hayallerini gerçekleştiriyor. 2023 bir hayal değildir. Bugün Türkiye'de üretim yapan, dış ticaret yapan herkes 10 yıl içerisinde en az 3 kat büyüyeceğini hedeflesin ve ona göre bir gelecek çizsin. Bugün gelinen nokta küçümsenecek bir yer değildir. Ekonomiden siyasete, uluslararası kurumlardan dış politikaya kadar ülkemiz artık dinleyen değil dinlenen ülkedir. Türkiye, dünya ekonomisinde ve siyasetinde gittikçe merkezi bir konuma gelmektedir." şeklinde konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir