• DOLAR 32.381
  • EURO 34.688
  • ALTIN 2399.96
  • ...
Siirt Fıstığı hasadında yoğun mesai
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt'in en önemli geçim kaynaklarından olan Siirt fıstığının hasadı devam ediyor.

Sabah erken saatlerinden itibaren fıstık hasadına başlayan tarım işçileri, ağaçların altına naylon sererek, ağacı sallamak veya fıstığın çıkış yönünün tersine kopararak fıstıkları hasat ediyorlar.

Daha sonra toplanarak çuvallara doldurulan fıstıklar ya fabrikaya götürülüyor ya da evde kurutma işlemine tabi tutuluyor.

Geçen yıl 200 lira yevmiye alan tarım işçileri, bu sezon ise günde kazandıkları 400 lira ile aile bütçesine katkıda bulunuyor.

"Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz"

Aynur Okan

25 yıldır tarım işçiliği yaptığını ifade eden Aynur Okan, "Sabahın 5'inde gelip saat 4'te paydos ediyoruz. Çocuğum yok, eşim sakat ve fakirlikten dolayı ben ve arkadaşlarım bu işi yapmak zorundayız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, aldığımız para sadece iki akşam yemeği ediyor. Fakirlikten dolayı bu ağaçların tepesine çıkıyoruz. Dün bir kızımız ağaçtan düştü, sırtı kırıldı. Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz. Yılda bir fıstık hasadı oluyor. Daha sonra ahırların hayvan pisliğini temizliyoruz, tarlalarda çapa yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor"

Hanım Kaçar

67 yaşında olduğu ve çaresizlikten dolayı fıstık hasadına geldiğini ifade eden Hanım Kaçar, "Ben fakirlikten dolayı geliyorum yoksa gelmezdim. 67 yaşındayım, bu iş benim yaşıma uygun mu? Benim yaşım bu işi yapmaya elverişli değil. Hiçbir şeyim yok. Çocuklarım bekar, onları evlendirmem lazım. Yoksa bu işi yapmazdım. Günlük 400 lira alıyoruz. Sabah 5'te gelmişiz saat 4'te eve gideceğiz. Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor." ifadelerini kullandı.

"Aldığım ücretle evin gıda ihtiyacını karşılıyorum"


Hasibe Kaçar

Fakirlikten dolayı bu iş yaptığını ifade eden bir diğer tarım işçisi Hasibe Kaçar ise, bu işin çok zor olduğunu, sabahtan akşama kadar durmadan çalıştıklarını ve aldığı günlük ücreti evin ihtiyacı olan makarna, yağ ve benzeri gıdaları temin etmek için kullandığını kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir