• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Peynir fiyatındaki yükseliş durmuyor. Her hafta etiket fiyatı değişen peynir, hem satıcısını hem de alıcısını zorluyor. Peynir fiyatındaki yükselişin en çok vatandaşları mağdur ettiğini belirten peynir satıcıları, peynir fiyatlarının son zamanlarda çok fazla arttığını ifade etti.

Alım gücünün düşmesi nedeniyle en az 5 kilogram peynir alan vatandaşların şimdiyse ihtiyacı kadar peynir alabildiğini vurgulayan peynir satıcıları, peynir fiyatlarının daha da yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Batman'da 25 yıldır esnaflık yapan peynir satıcısı Sadullah Türk, İLKHA muhabirine, en yüksek peynir fiyatının 270 liraya kadar çıktığını söyledi.

Peynir fiyatlarının yükseldiğini belirten Türk, tüm her şeyde olduğu gibi peynir fiyatlarında da yükselişin yaşandığını dile getirdi.

Sadullah Türk

"En yüksek peynir koyun peyniridir"

Şu anda ne ucuz peynirin fabrika peyniri olduğunu ifade eden Türk, "O da 100-120 lira arasındadır. En yüksek peynir fiyatı ise koyun peyniridir. O da 200 ila 220 lira arasındadır. Tulum peynirleri 250-270 lira arasındadır. Köy inek peynirleri 150-160 liradır. Alım gücü düştüğü için eskiden 5 kilogram peynir alan şu anda 2 kilograma düştü." dedi.

"En büyük paramızla bir kilo peynir alamıyoruz"

Artışların sebebinin üretim azlığından kaynaklandığını savunan Türk, şöyle devam etti:

"Üretim, hayvancılık çok olsaydı, sütte çok olurdu ve peynir, yoğurt, yağda çok olurdu. Bugün bir kilo tereyağının fiyatı 350-400 lira civarındadır. Bugün en büyük paramızla bir kilo peynir alamıyoruz ve durum böyle devam ederse fiyatlar daha da yükselecektir. Çünkü aynı fiyata malı alamıyoruz. Bu yüzden pahalı aldığımızda pahalı satmak zorunda kalıyoruz."

Mehmet Şakir Ayğan

Bir diğer peynir satıcısı Mehmet Şakir Ayğan ise Van otlu peynirin fiyatının şu an 200 lira olduğunu aktardı.

"Fakirler tezgâha bakıp gidiyor"

Bu fiyatın da 2 ay önceki fiyat olduğunu belirten Ayğan, "Şu anda 200 liraya sattığım peynirin fiyatı 230-250 lira olmuş durumda. Çiftlik peynirinin fiyatı 100 liradır. O da yağ oranı yüzde 5 ya var ya yok. Peynir fiyatlarının yükselme sebebi enflasyonda yaşanan artıştır. Bir iki ay sonra 200 liraya verdiğimiz peynirin fiyatı 250 lira olacaktır. Çünkü yeni ürünü yeni fiyata satmak zorunda kalacağım. Şu anda fakiri tezgâha bakım gidiyor ama ancak zengini alabiliyor. Vatandaş daha önce 5 kilo alırken şu anda ya bir kilo ya da yarım kilo alabiliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)