• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Osmanlı mezar taşları Türkiye'ye getiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Kültürel mirasın korunmasını hedefleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Londra'da satışa çıkarılan 17'nci ve 18'inci yüzyıla ait dört Osmanlı mezar taşının satışının durdurulmasını sağlamıştı. Mezar taşları, yine Bakan Çelik'in girişimleriyle ait olduğu yere dönüyor.

 

Türk-İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, mezar taşlarının İstanbul'dan çalındığına ilişkin kanaat kuvvetlendi.

 

Konuyla ilgili olarak Bakan Ömer Çelik'in talimatıyla Bakanlığının ısrarlı takibi ve yürütülen müzakere süreci neticesinde İngiltere, müzayede evi mezar taşlarını Türkiye'ye iade etmeyi kabul etti.

 

İade işlemlerine ilişkin prosedürleri 29 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan eserler, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince müzayede evinden alınarak, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğine teslim edildi.

 

Mezar taşlarının Türkiye'ye getirilişinin akabinde üzerlerinde uzmanlarca yapılacak incelemeler sonucunda, mezar taşları ait olduğu yere koyulacak. Yerleri bulunamayan mezar taşları ise uygun bir müzede sergilenecek.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda çok hassas olduğunu belirten Bakan Ömer Çelik, "Mezar taşları hayatın ve tarihin özeti, hayatın kodlarının nakşedildiği eserlerdir. Bunların korunması da kültürel mirasımızın korunmasının önceliklerindendir. Kültürel mirasın korunması, 'geleceğimizin tarihi'nin inşası için temeldir." dedi.

 

Bakan Çelik ayrıca buna benzer olayların tekrarlanmaması için ilgili kurumlara "tarihi eserlerin korunmasında hassasiyetin daha da artırılması" talimatını verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir