• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Diyetisyen Avcı: Çocukları olabildiğince kantinden uzak tutmak gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla ilgili olarak "beslenme çantası" uyarısında bulunan Diyetisyen Semira Avcı, okula başlayan öğrencilerin beslenmeleri ile ilgili önerilerde bulundu.

Öğrencilerin sabah mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini ifade eden Avcı, kantindeki sağlıksız ürünlerden uzak durulması gerektiği konusunda uyardı.

İLKHA'ya açıklama yapan Avcı, "Yeni eğitim dönemi başladı. Bütün öğrencilere bol başarılarla dolu bir dönem diliyorum. Çocuklar ailelerinden uzun bir süre uzakta kalacaklar. Haliyle aileler çocuklarının beslenmelerini kontrol edemiyorlar. Çocuğun ihtiyacı doğrultusunda ebeveynler bir uzmandan destek alabilirler. Çocuklar günün çoğunu okulda geçiriyorlar. Gerek fiziksel olsun gerek psikolojik olsun çok farklı durumu bir arada yaşıyorlar." dedi.

"Çağımızın hastalığı dediğimiz obezite kazanılan kötü alışkanlıkların temelini atıyor"

Öğrencilerin beslenmesinin nasıl olması gerektiğini anlatan Avcı, "Sürekli bir gelişim halindeler ve bir büyüme dönemindeler. Bu nedenle gerekli protein, mineral ve vitamin desteğinin dengeli bir şekilde sağlanması gerekiyor. Aslında çocuğun bu dönemde kazandığı beslenme alışkanlığı ileriki dönemde de karşısına çıkacaktır. Çağımızın hastalığı dediğimiz obezite, bu dönemde kazanılan kötü alışkanlıkların temelini atıyor.  Beslenme nasıl olmalı, örnek vermek gerekirse süt, yoğurt gibi kalsiyum ve protein içeriği yüksek besinlerin kullanımı kas gelişimi, diş gelişimi ve kemik gelişimi için faydalı olacaktır. B grubu vitaminlerinden zengin ve posadan zengin sebzelerin tüketimi, aynı şekilde meyvelerin tüketimi de faydalı olacaktır. Sadece meyve sebzelerde şuna dikkat edilmesi gerekiyor; mevsiminde meyve sebzenin tüketimi çocuğa fayda sağlayacaktır." diye konuştu.

Sabah kahvaltı yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Avcı, "Bu dönemde yapılan yanlışlardan biri de çocuğun kahvaltı yapmaması. Kahvaltı yapmayan çocukta beslenme başarılıyla ilişkili oluyor. Kahvaltı yapmayan çocukta odaklanamama, ders çalışamama, sürekli bir uyku hali görülebiliyor. O yüzden ebeveynlerin çocuğa kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Eksik ve yanlış beslenme durumda çocukta kronik rahatsızlıklar görülebilir"

Ailelere çocuğun beslenmesi yönünde tavsiyelerde bulunan Avcı, "Kahvaltı yapmayan çocuk okula gittiği zamanda okulda çıkan yemeği beğenemeyebiliyor. Beğenmediği için de paketli gıdalara yönelebiliyor. Bunlar da bizim tüketilmemesini istediğimiz besinler oluyor. Aileler çocuğun beslenme çantasında her zaman kuruyemiş, kuru meyve, taze meyve, sevdiği besinleri, yulaflı bisküvi, süt olabilir; bunları sürekli beslenme çantasında olması gerekenlerdir.  Aileler, çocuğu sağlıklı beslenmeden soğutmamak için çocuğun sevmediği besinleri beslenmesine eklemesi gerekiyor. Çocuğa sevdirmek için ailenin de tüketmesi gerekiyor. Eksik ve yanlış beslenme durumda çocukta diş çürüğü, vitamin eksikliği, vitamin eksikliğine bağlı kronik rahatsızlıklar görebiliyor. Beslenme yaşamın her döneminde kontrol altında tutulması gerekiyor ama özellikle gelişim çağındaki çocuklarda ekstra önemli oluyor." ifadelerini kullandı.

"Çocukları olabildiğince kantinden uzak tutmak gerekiyor"

Kantindeki sağlıksız ürünlerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Avcı, "Çocuğun beslenme çantasında az önce bahsettiğim besinle bulunduğunda zaten kantindeki ürünlere odaklanamayacaktır. Paketli gıdalar, şekerli ürünler ve tuz içeriği ürünler çocukta bağımlılığa neden olan ürünler oluyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Çoğu sağlıksız koşullarda hazırlandığı için ve obezitenin temeli bu dönemde atılacağı için riskli oluyor. Çocukları olabildiğince kantinden uzak tutmak gerekiyor. " dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir