• DOLAR 32.43
  • EURO 34.646
  • ALTIN 2380.912
  • ...
Afganistan'da maden sektöründe imzalanan anlaşmalar 7 milyar dolara yaklaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakanlık Sözcüsü Humayun Afgani, bu sözleşmelerin yerli ve yabancı firmalarla imzalandığını söyledi.

Söz konusu sözleşmelerin 6,5 milyar dolarlık kısmının yabancı yatırımcılarla imzalandığını belirten Sözcü Afgani, bunlar arasında İran, Çin, Türkiye ve İngiltere'den şirketlerin yer aldığını söyledi.

Sözcü, son 2 yılda, yerli firmalarla da 200 adet küçük madenin çıkarılmasına ilişkin sözleşmenin imzalandığını kaydetti.

Maden ve Petrol Bakanlığı, Ghor eyaletindeki kurşun madenlerinin yanı sıra Pençşir'deki petrol ve demir madenlerinin artık çıkarılmaya hazır durumda olduğunu belirterek yatırımcı firmalara çağrıda bulundu.

Uzman ekonomistler, Afganistan İslam Emirliği'ndeki madencilik sektöründeki gelişmelerin, ülkedeki istihdam düzeyinin yükseltilmesi açısından faydalı olacağı görüşünde.

Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası (ACCI), İslam Emirliği'nin; ulusal çıkarları korurken madencilik sözleşmelerini yerli ve yabancı şirketlere devretmesi gerektiğini söyledi.

ACCI, İslam Emirliği'nin daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için yatırım sektörüne gerekli olanakları sunması; uluslararası toplumun da uygulanan kısıtlamaları kaldırması gerektiğini savunuyor.

ACCI Başkanı Muhammed Yunus Momand, "Madenler ve Petrol Bakanlığı hem Afgan hem de yabancı yatırımcılar için kolay ve iyi koşullar sağlama sorumluluğuna sahiptir ve ulusal ekonomik çıkarlar için yatırım düzeyini artıracak koşulları hazırlamalıdır." dedi.

Maden ve Petrol Bakanlığı, tüm maden çıkarma işlemlerinin tamamen şeffaf olduğunu ve ülkede yasa dışı olarak hiçbir madenin çıkarılmayacağını duyurmuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir