• DOLAR 34.216
  • EURO 37.153
  • ALTIN 2975.281
  • ...
ABD'nin İran'ı tehdit etmesinin ardından AB ülkeleri de sıraya girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 11 Eylül’den bu yana devam eden UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda, anlaşmaya taraf üç ülkenin hazırladığı ortak metin, üye ülkelere okundu.

Ortak metinde, İran’ın nükleer faaliyetlerinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmada taahhüt edilen unsurları ihlal etmeyi sürdürdüğü iddia edildi.

Avrupalı üç ülke, metinde İran’a, şu ifadelerle tepkisini gösterdi:

"İran, açık bir şekilde nükleer programını inandırıcı sivil gerekçelerin ötesinde, endişe verici bir düzeye taşımaya devam etti ve geçen mart ayında UAEA ile mutabakata varılan ortak açıklamada belirtilen şeffaflık hususundaki taahhütlerini uygulama konusunda hiçbir gayret göstermedi."

Yönetim Kuruluna okunan metinde, İran’ın nükleer faaliyetlerinin, Ajans'ın raporlarına göre nükleer anlaşmanın belirlediği sınırların çok ötesinde olduğu, zenginleştirilmiş uranyum oranının anlaşmada belirtilen düzeyin 18 kat üstüne çıktığı, bu verilerin Tahran yönetiminin "nükleer bir aygıt" yapabilecek durumda olduğuna işaret ettiği kaydedildi.

İran’ın Fordo nükleer tesisinde uranyum zenginleştirme işleminin sürdüğü belirtilen metinde, Ajans yetkililerinin bu tesiste yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettiği söylendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir