• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hukukçular, kirada arabuluculuk sistemini olumlu karşılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konutlardaki kira artış oranına getirilen yüzde 25'lik zam, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken, kirada anlaşamayan tarafların mahkeme yolunu seçmesi ise mahkemelerdeki iş yükünü ciddi anlamda artırdı.

Mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması amacıyla 'Arabuluculuk Yasası'nda değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklikle kira uyuşmazlıklarında taraflar mahkeme gitmeden önce arabulucuya gidecek ancak anlaşma sağlanmazsa davalık olacaklar.

1 Eylül'de başlayan arabuluculuk sistemi hakkında İLKHA'ya konuşan Av. Hikmet Delebe, yeni sistemin mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması bakımından önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade etti.

"Arabuluculuk sitemi hukukçular tarafından olumlu karşılandı"

Av. Hikmet Delebe

1 Eylül 2023 tarihinden itibaren arabuluculuk sisteminin zorunlu hale geldiğini ifade eden Delebe, "1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kiralara ilişkin bütün davalarda arabuluculuk kurumu zorunlu hale getirildi. 1 Eylül 2023 tarihinden önce açılan davalarda arabuluculuk zorunlu değildir. Bu uygulamadan muaf tutulacak. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira tahliye, kira tespit ve uyarlama davaları zorunlu olarak arabulucudan geçmek durumundadır. Hukukçular bunu olumlu yönde karşıladılar. Mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması bakımından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Diğer taraftan bir iş mahkeme intikal etmeden önce tarafların bir araya gelerek kendi çözümlerini üretme noktasında bir irade ortaya koyarlarsa mahkemeye gerek kalmadan taraflar bu işi çözüme kavuştura bileceklerdir. Son zamanlarda enflasyon ortamına karşı getirilen yüzde 25'lik zorunlu kira artışı kiracı ve kiracı arayanlar arasında ciddi sorunlara yol açtı." şeklinde konuştu.

"Avukatlara kiralarla ilgili arabulucu başvuruları gelmektedir"

Ev sahibi ile kiracının sorununu arabuluculuk yoluyla çözülebileceğini dile getiren Delebe, "Ev sahipleri iş yeri sahipleri yüzde 25 artışı son derece az buldular; ancak kiracılarda bunun yasal hakkı olduğunu iddia ederek buna karşı direnmeye başladılar ve hata bazı metropollerde şiddet olayları bile baş gösterdi, bu medya ya da yansıdı. Şu anda avukatlara adliye arabulucu bursuna bol miktarda kiralarla ilgili arabulucu başvuruları gelmektedir. biz arabulucular ve avukatlar taraftarı öncelikle arabulucu olarak bir araya getirmekle mükellefiz taraflardan bir tanesi arabulucuya başvurduğunda arabulucu diğer tarafla irtibata geçerek bir oturum düzenler oturumda taraftarın arabuluculuk yöntemiyle bu sorunu çözmeleri gerektiğine dair bazı açıklamalar olur." ifadelerini kullandı.

"Taraflar uzlaşı sağladıktan sonra istedikleri rakamda anlaşabilirler"

Arabuluculuk sistemini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyleyen Delebe, "Taraftar mutabık kalırlarsa örneğin kira tahliye konusunda uyarlama konusunda kira artışı konusunda mutabık kalırlarsa taraftar ve ara bulucuyla birlikte tutanak imzalanır. Bu tutanak aynı zamanda ilam niteliğinde bir belgedir, icra edilebilir özelliği vardır. Ayrıca tarafların bunun üstüne gidip dava açmalarına gerek yoktur. Dostane bir çözüm yöntemidir. Taraflar uzlaşı sağladıktan sonra istedikleri rakamda anlaşabilirler. Hükümetin ortaya koyduğu rakam şu anda yüzde 25, arabulucuda yüzde 30'da anlaşma sağlanırsa tarafların bir daha mahkemede dava açmalarına gerek kalmayacaktır. Arabulucular olarak biz bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz." dedi.

"1 Eylülden itibaren açılacak bütün davalar önce arabulucuda çözümlenmek durumundadır"

Delebe sözlerine şöyle devam etti:

"1 Eylül'e kadar kira davalarında arabuluculuk mecburi değildi ama 1 Eylül'den itibaren açılacak bütün davalar önce arabulucuda çözümlenmek durumundadır. Bunun için bir masraf yapılmasına gerek yok. Kirayla ilgili dava açmak isteyen taraf adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına gider kimliğiyle beraber başvurusunu yapar ve sisteme kayıtlı olan arabuluculardan birine dosya düşer. Arabulucu sistemden dosyayı aldıktan sonra tarafları bir araya getirir ve müzakerelere başlar böyle olumlu veya olumsuz sonuçlanabilir. Olumlu sonlanması halinde dava açmaya gerek kalmaksızın dostane bir yöntemle sorun giderilmiş olur ama uzlaşma sağlanmazsa taraf istediği gibi gidip dava açabilir."

"Arabuluculuk sisteminin getirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz"

Delebe sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Atılan bu adım mahkemelerin iş yükünü azaltacak bir adımdır diğer taraftan davalar hasmane bir tutum olmadan mahkemelerde karşı karşıya gelmeden arabulucuda bu işi çözerlerse el sıkışıp ayrıldıkları için toplumsal barışa da hizmet etmiş olacak. Bir kurum olarak biz arabulucular ve hukukçular arabuluculuk sisteminin getirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir