• DOLAR 35.438
  • EURO 36.659
  • ALTIN 3097.7
  • ...
Diyarbakır heyeti süt ve damızlık hayvan üretme çiftliğinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, beraberindeki meclis üyeleri ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şilan Elmas ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Viyana yakınlarındaki uygulamalı tarım okulu ve damızlık hayvan yetiştirme merkezinde incelemeler yaptı.
Diyarbakır heyetini LFS Pyhra uygulamalı tarım okulu müdürü Franz Fidler ile Avusturya Tarımsal Kümeleme Başkanı ve Viyana Ticaret Odası'ndan Anton Wagner karşıladı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, hayvanın ilk evcilleştirildiği, buğdayın ilk ekildiği bir Mezopotamya coğrafyasından geldiklerini belirterek, coğrafyanın son 100 yılda gerilediğini ve bereketli toprakların tarım ve hayvancılıkla yeniden buluşmasını arzu ettiklerini söyledi.

 

Heyete bilgi veren Okul Müdürü Franz Fidler zorunlu temel eğitimden sonra yetiştirmek üzere 120 öğrenciye uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi. Temel teorik derslerinin ardından 100 ineğin bulunduğu bir tesiste uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Fidler, eğitimlerinin üç çiftçinin kurduğu kooperatife ait 200 ineğin bulunduğu tesiste de sürdürdüklerini söyledi. Türkiye ile Damızlık Hayvan Yetiştirme Merkezi ile yaptıkları işbirliği ile Türkiye'den gelecek çiftçilere de eğitim verebildiklerini belirten Fidler, okullarının 165 hektarlık bir alanda olduğunu ve bunun 100 hektarında tarım ve yem için yeşil alan olarak kullandıklarını kaydetti. Soya dahil hayvanlar için kimi proteinleri dışarıdan aldıklarını da belirten Fidler, hayvan yetiştiriciliğinde yem stoklama, uygun yem karışımı hazırlama, tırnak bakımı, hayvan tohumlama, sağma teknikleri gibi konular üzerinde çalıştıklarını söyledi.

 

İnekler yılda sadece 39 gün süt vermiyor
220 inekten yıllık 2200 bin litre süt ürettiklerini belirten Fidler, mevcut ortalamanın çok üzerine çıktıklarını belirtti. Fidler, ineklerin 13 ayda gebe kaldıklarını ve yılda 56 gün olan süt vermeme gününü yaptıkları çalışmalar sonucunda 39 güne indirdiklerini söyledi. Avusturya'nın en büyük süt üreticisi ve Avusturya Tarımsal Kümeleme Başkanı Anton Wagner de ziyaretin tarımsal ortaklığa zemin yaratması dileğinde bulundu. Wagner, hayvancılıkta mera alanlarının da önemine dikkat çekerek, Avusturya'da yılda 4 kez ot biçtiklerini ancak geçen yıl kuraklık nedeniyle bunun yılda 2 defaya düştüğünü söyledi. Wagner, benzeri bir çalışmanın Diyarbakır'da yapılması durumunda uygulanacak tekniğin farklı olması gerektiğini ifade etti.
Daha sonra, okulun öğretmenleri çiftlikte vantilatör altındaki hayvanları yetiştirme tekniklerini anlattı. Kendilerini otomatik kaşıyan hayvanların kulak ve ayaklarına cip taktıklarını ve kan durumunu ile nabızlarını tuttuklarını böylece hasta olup olmadıklarını izleyebildiklerini anlattı.

 

Gezi sırasında Baydemir, 2014'te Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının il sınırına kadar genişlediğine dikkat çekerek, hayvancılığın gelişmesi için çiftçilerin deneyimlerini arttırmak amacıyla birlikte çalışılabileceğini söyledi. Baydemir damızlık hayvan üretme çiftliğinden ayrılırken meclis üyeleri ile Ticaret ve Sanayi Odası heyeti teknik gezilere devam etti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir