"Kitap okuyanların geleceği parlaktır"
Kitap okuyanların geleceğinin parlak olduğunu belirten Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, gençlere kitap okumayla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.
"8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü" dolayısıyla İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, kitap okumanın önemine dikkat çekti.
Kitap okumak bilgi edinmenin en geçerli yolu olduğunu belirten Dursun, her dönemde bilgi edinmenin en geçerli yolun kitap okumaktan geçtiğini söyledi.
Prof. Dr. Şemsettin Dursun
"Bakış açımız doğrusal yönde olmalıdır"
Kitap okumanın da usulleri ve esaslarının olduğuna işaret eden Dursun, "Zira biz ilk emri 'Oku' olan bir medeniyetin çocuklarıyız. Kitap veya herhangi bir şey okurken doğru okumak ve doğrusal fonksiyonlarla okumamız lazım. Yamuk bakarsanız yamuk görürüsünüz ve doğruyu göremezsiniz. Bu yüzden bakış açımız doğrusal yönde olmalıdır." dedi.
Kitap okumanın üç türlü yaklaşım tarzının olduğunu vurgulayan Dursun, bunların gözle, kulakla ve zihinle okumalar olduğunu ifade etti.
"İnsan ancak okumakla kendisini geliştirir"
Dursun, şöyle devam etti:
"Göz ile okumak olayları ve olguları, eşyayı, nesneyi, evreni, kâinatı, tabiatı ve insanı okumaktır. Dolayısıyla alemin özü demek olan insan eğer bozulursa alem bozulur. Eğer alemin özü demek olan insan kurtulursa alem kurtulur. Kur'an ne diyor; 'İnsan eşrefi mahlukattır' yani yaratılmış varlıkların en şereflisi, en onurlusu ve en değerlisidir. Bu kadar onurlu, şerefli ve değerli olan insan ancak okumakla kendisini geliştirir ve olgunlaştırır."
"Kulaklarımız muhatabımızın sözlerini buyur eden kapılar gibidir"
Okumayan bir insanın olgunlaşması, kâmil manada insanlığa hizmet etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Dursun, "İkincisi ise kulakla okumaktır. Kulakla okumak ne demek? Yani dinlemektir. Gözlerimiz ve kulaklarımız muhatabımızın sözlerini buyur eden kapılar gibidir. Kapıları ardına kadar açma durumundayız ki muhatabımızın dediklerini anlayalım, kavrayalım ve algılayalım ki bu konuda hakikati yakalayalım." diye konuştu.
"Zihinsel fonksiyonlarımızı geliştirmek durumundayız"
Üçüncü okuma türünün ise zihinsel okuma olduğunu anlatan Dursun, "Zihinsel okumak demek düşünmek demektir. Tasavvur etmek demektir. Zihinsel fonksiyonlarımızı geliştirmek durumundayız. Dolayısıyla bütünsel manada hem gözle hem kulakla hem de zihinle okuduğumuz zaman tasavvurumuz, zihinsel fonksiyonlarımız da gelişir ve bakış açımız doğru olur." ifadelerini kullandı.
"Kitaplar en önemli arkadaşımız ve sırdaşımız olmalıdır"
Kitap okumayla ilgili gençlere önemli tavsiyelerde bulunan Dursun, "Hayatımızı kitapla hemhal edelim. Kitaplar en önemli arkadaşımız ve sırdaşımız olmalıdır. Zira bizi biz edecek, bizi hayatta mutlu edecek ve hayata faydalı edecek olan yegâne unsur kitaptır. Ama hangi kitap? Kimi kitaplar vardır, insanı çığırından çıkarır. Bu şekilde insanı ateistleştirir ve dinsizleştirir." dedi.
"Öğrenciler arasında en başarılı olanlar kitap okuyanlardır"
Eğitimin temelinde kitap okumak olduğuna vurgu yapan Dursun, şunları söyledi:
"Bugün öğrenciler arasında en başarılı olanlar kitap okuyanlardır. Bu yüzden kitap okuyanların geleceği parlaktır. Çocuklarımıza tavsiyemiz; kitapla hemhal olun, hem dert olun, arkadaş olun ki kitap sizleri doğru istikamete götürsün. Aksi halde kitapla arası iyi olmayanın geleceği olmaz. Kitap okuyan insan hem kendisine hem ailesine hem öğretmenlerine hem de toplumlarına çok faydalı birer insan olarak yetişir." (İLKHA)