• DOLAR 32.262
  • EURO 34.715
  • ALTIN 2404.044
  • ...
Kurduğu yayınevleriyle birçok yazarı mağdur ettiği iddia edilen şahıs, yazarları tehdit ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de yayınevi olarak faaliyet yürüttüğü algısı oluşturup yazarlardan para toplayarak nitelikli dolandırıcılık, tehdit, hakaret ve iftira suçlarını işlemekte olduğu iddia edilen S.S. isimli şahıs 50’ye yakın yazarı mağdur ettiği belirtiliyor.

Birçok yazarı mağdur ettiği iddia edilen şahsın Çanakkale’de ikamet ettiği ancak hayali yayınevinin ise Ankara’da olduğunu belirten yazarlar, sözde yayın evinin bulunduğu adresten taşındığı ve hiçbir yerde olmadığı halde birçok yazardan basım için para ve emek verdikleri kaynaklarını alarak geri dönüş yapmadığı belirtiyorlar.

Yazarlar, S.S. isimli şahsın basılmamış kitap görsellerini satışa sunarak vatandaşları da dolandırdığını iddia ediyorlar.

S.S. isimli şahıs tarafından dolandırıldığını söyleyen Eğitimci-Yazar Yasin Uğurtay, "Emekli olduktan sonra kitap yazmaya başladım. Yayımlanmış bir kitabım var. Daha sonra iki kitap üzerinde çalıştım ve bu iki kitabımı da başka bir yayınevinde yayımlamak üzere anlaştım. İnternet üzerinden bulduğum bu yayınevi sahibi olan S.S. ile Ankara’da yüz yüze de görüştük ve anlaştık. 20 Şubat 2023 tarihli bana bir sözleşme metni gönderdi. Bu metni bende imzaladım ve kendisine iade ettim. Sözleşme metnini kabul ettim. İki tarafın rızası gerçekleşmiş oldu. 3 gün sonra bu şahıs sözleşme gereği benden talep ettiği parayı (15 bin lira) bana iletmiş olduğu İBAN numarasına gönderdim. Kendisini arayıp parayı alıp almadığını teyit ettim. Bana parayı aldığını ifade etti." dedi.

"Sözleşmenin fes edilmesini ve paralarımın iadesini istedim"

Eğitimci-Yazar Yasin Uğurtay

Konuşmasının devamında Uğurtay, şunları aktardı:

"Daha sonra bu şahıs editörlük çalışmaları için başka bir şahıs arkadaşı veya elemanıyla yazışmalarımız oldu. Kitap metni üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Bu bir ayı geçen bir süreydi. Fakat sözleşme metnine göre benim iki kitabımın da 40 gün içerisinde yayımlamak mecburiyeti vardı. Hiçbir olumsuz durum yokken benim kitaplarım yayımlanmadı. Ayrıca sözleşme metnine göre yine S.S. ve I.P. isimli yayınevi sahibi olan S.S. sözleşmede yazılan şekliyle bana bakanlıktan alınması gereken evrakları alıp bana vermekle mükellefti fakat bunu da vermedi. Aylar geçti bu arada bu yayıneviyle anlaşması ve sözleşmesi olan yazarlar whatsapp üzerinden bir grup oluşturdular. Whatsapp üzerindeki yazışmalardan anlaşıldığına göre pek arkadaş mağdur edilmiştir. Kimisinin kitabı hiç basılmamış. Kimisinin sözleşmede belirtilen sayının yarısı veya yarıdan azı basılmış. Kimi kitapları satışa sundum diye piyasaya sunmuş ama okuyuculardan bile basılmamış kitap parasını alıp kitapları ulaştırılamayıp paraları da iade edilmediğini yazar arkadaşlar ifade ettiler. Bunun üzerine bu yayıneviyle çalışmamak gerektiği kanaati ile 31 Temmuz tarihli bir yazı gönderdim. Sözleşmenin fes edilmesini ve paralarımın iadesini istedim. Fakat bana dönüş yapmadı. Sözleşmedeki adrese iadeli taahhütlü mektup gönderdim. Bu adresten taşınmıştır diye bana yazı geri geldi. Bunun üzerine tekrar hem whatsapp hem de e-mail üzerinden sözleşmenin fesine dair bir yazı gönderdim. Paramın iadesini istedim. Yaklaşık 6 ay gibi bir zaman geçti kesinlikle bana dönüş yapmadı."

"Çok mağdur durumda olanlar var"

Son olarak Uğurtay, "Ne sözleşme fesi ile ilgili bir yazı ne de paramı iade etmedi. Pek çok arkadaşın mağdur edildiği kanaatiyle bende Cumhuriyet Savcılığına bu kişiyle ilgili suç duyurusunda bulundum. Halen soruşturma devam etmektedir. Bu şahıs sadece beni değil pek çok yazar arkadaşı mağdur etmiş. Adeta bir dolandırıcı gibi paralarını almış fakat sözleşmede bulunan taahhütlerin yerine getirmemiş. Ben mağdurum benim gibi pek çok arkadaş mağdur edilmiştir. Başka kişilerin mağdur olmama gibi bir garantisi yoktur. Editörlüğümü yapan arkadaş ile mail ile yazıştım. Kendisinin de mağdur edildiğini mağdur edilenlerin ne ilki ne de son olacağımı belirtti. Bu kişiyle kesinlikle çalışılmaması gerektiğini beyan etti. Ben de kamuoyunun bu şahısla ve yayınevi ile ilgili bilgilenmesi gerektiği kanaatindeyim. Daha sonraki süreçlerde iki kitabımın hazır olduğunu söyledi ve adresimi istedi sözde kitap gönderecekti. Kitap gelmedi ben de 31 Temmuz’da sözleşmenim feshini istedim. Ne paramı ne de sözleşme fesini göndermedi. Ben dolandırıldığımın kanaatindeyim. Bu şahsın ticaret erbabı veya esnaf olmadığı kanaatindeyim. Kamuoyunun da bu şahısla ilgili bilgilenmesi faydalı olacağına inanıyorum. Diğer yazar arkadaşlar da hepsi mağdur olduğunu ifade ediyorlar. Benim dışımda da savcılığa gidip şikayette bulunanlar var. Çok mağdur durumda olanlar var." diye konuştu.

"Hem mağdur edildim hem de tehdit edildim"

Askeriyede personel olan ve isminin verilmesini istemeyen yazarlardan A. Y., "Mağdur edildiğimizi anlayınca S.S.’nin kullandığı whatsapp hattı üzerinden kendisine bir uyarı mesajı attım. Kendisi bana taahhüt ve sorumluluk konusunda bir eksiklerinin olmadığını ve gerekli tüm adımları atabilirsiniz şeklinde mesaj attı. Ben de cevap olarak dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik olmakla beraber elimde bazı delillerim olduğunu ve gerekli tüm yasal işlemleri başlatacağımı söyledim. Bunun üzerine S.S. bana bir fotoğraf gönderdi ve sehven eski matbaanın jenerikte ismi kalmış diye yazdı. Ancak bu yasal olarak mümkün değildir. Ardından kendisi beni tehdit etmeye başladı. Sana bunun bedelini ödetirim diye yazdı bende tehdit etmemesi konusunda kendisini uyararak anlaşmamı feshederek ücretimi geri iade etmesini istedim. Ücret iadesini kabul etmedi ve bana ‘Kitaplarını satmaya da meraklı değilim. Tümünü size gönderip sözleşmeni iptal ediyorum’ şeklinde yazdı. Ben de cevap olarak ‘Taahhütlerinizi yerine getirmediğiniz için bu bedeli ödemek durumunda kalacaksınız’ diye yazdım. S.S., bana iftira atarak rızkıyla oynadığımı yazmıştır. Ayrıca benim kendisinin müfteri bir düşmanı olduğumu isnat etmiştir. S.S. sözleşmedeki çoğu hususu yerine getirmemiş ve sürekli olarak yalan beyanlarda bulunmuştur. Beni maddi ve manevi zarara uğratmış ve itibar kaybıma sebep olacak eylemlerde bulunmuştur." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir