• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Kentte yüksek gelir getiren ve son yıllarda Batmanlı çiftçilerin gözde ürünü olan fıstık hasadı başladı.

'Yeşil altın' olarak bilinen fıstığın, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle veriminde düşüş yaşandığı bildirildi.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, İLKHA muhabirine, şehrin genelinde bu yılın ilk hasadına başlandığını söyledi.

Batman'da toplamda 120 bin dönüm üzerinde ekili fıstık alanının olduğunu aktaran Akdaş, sıcak havanın etkisiyle oluşan hastalıklardan dolayı bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını ifade etti.

Hifzullah Akdaş

"10-11 bin ton fıstık rekoltesi bekliyoruz"

Bu sene fıstıkta yüzde 30 bir verim kaybının olduğunu belirten Akdaş, "Batman'da 120 dönüm ekili fıstık alanımız bulunmaktadır. Bunun yüzde 35-40'ı verim aşamasındadır. 15 bin ton fıstık rekoltesi beklerken maalesef aşırı sıcaklardan dolayı ürün kaybı yüzde 30'dur. Bu yıl 10-11 bin ton fıstık rekoltesinin gerçekleşeceğini tahmin ediyorum." dedi.

"Sıcaklardan hastalık oluştu"

Hasadın yaklaşık bir ay devam edeceğini dile getiren Akdaş, "Hasat yeni başladı. Sıcaklardan dolayı hastalık oluştu. Tanelerde yanmalar, daha sonra yere düşmeler meydana geldi. Bundan dolayı ürün kaybı var." diye konuştu.

"Tarım arazilerine fıstık ekilmemeli"

Çiftçilerin son yıllarda fıstık ekimine yöneldiğini vurgulayan Akdaş, şöyle devam etti:

"Üreticilerimize sadece kıraç arazilerde ve orman arazilerinde fıstık ekimini yapmalarını öneriyoruz. Bilinçli bir ekim yapmalarını istiyoruz. Tarım arazilerinde kesinlikle fıstık ekmemelerini istiyoruz."

"En azından makine ve ekipman desteği verilsin"

Fıstığın kilo fiyatının 240 ila 280 lira arasında değiştiğini aktaran Akdaş, "Tabi ki fıstık çok zahmetli bir iştir. Yılın 12 ayı uğraş isteyen bir iş olduğundan dolayı fiyat yüksek geliyor olabilir ama öyle değildir. İşçiliği var. İlacı, gübresi çok pahalı. Devletin bir desteği de yok. Madem destek yok en azından çiftçilerimize makine ve ekipman desteği verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda fıstık ekiliş alanının daha da yaygınlaşacağına inandıklarını ifade eden Akdaş, fıstık sayesinde şehrin insanlarının batı illerine çalışmaya gitmelerine gerek kalmayacağını kaydetti. (İLKHA)