• DOLAR 32.201
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2504.126
  • ...
Kolombiya hükümeti ve ELN isyancıları barış görüşmelerinin dördüncü turunu tamamladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kolombiya Hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Venezüella'nın başkenti Karakas'ta düzenlenen dördüncü barış görüşmelerinin sonunda "insani bölgeler" oluşturulduğunu doğruladı.

Kolombiya Hükümeti'nin müzakerecilerinden Senatör Iván Cepeda, yalnızca insani nitelikte değil, aynı zamanda birçok sorunu ortadan kaldıracak kalkınma projeleri yoluyla da müdahalenin olacağı insani bölgelerin oluşturulacağını ifade etti.

Seçilen bölgeler, Valle del Cauca bölgesindeki kasabalar olan Bajo Calima ve San Juan'ın yanı sıra, son haftalarda şiddetli eylemlerin kaydedildiği bir bölge olan Sur de Bolivar (Bolívar) ve Bajo Cauca (Antioquia) idi.

Dördüncü tur müzakerelerine göre ayrıca taraflar, gerekirse bu bölgelerin kesiştiği koşulları analiz ettikten sonra yeni "insani bölgeler" tanımlayabilecek.

Törende ELN'nin baş müzakerecisi Pablo Beltrán, "Ateşkesin ateş altında olduğunu" söyledi ve "Barışa karşı" olduğunu söylediği sürece yönelik saldırıları suçladı.

Kolombiya Hükümeti delegasyonunun başkanı Otty Patino ise "bu dokuz ayda ateşkesin sağlandığını, vatandaşların katılımıyla binlerce sesin duyulduğu ulusal bir anlaşmanın inşa edildiğini" belirtti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Iván Gil ise "Kolombiya'da barışın acil ve gerekli bir konu olduğunu" belirterek ve Karakas'ın "gerekli toplantılara ev sahipliği yapmaya istekli olduğunu" vurguladı.

Ulusal Kurtuluş Ordusu, hükümetin 2016 yılında Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri ile bir barış anlaşması imzalamasının ardından Kolombiya'daki tek büyük isyancı grup olarak kaldı. Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleriyle varılan anlaşma, yarım asırdan fazla süren ve 250 binden fazla insanın hayatına mal olan kanlı çatışmaya son vermişti.

Geçen yılın Kasım ayında, ülkenin yetkilileri ELN isyancılarıyla diyaloğun başladığını duyurmuştu. 9 Haziran'da Küba'da müzakerelerin üçüncü turu sona ermiş ve bunun sonucunda taraflar 3 Ağustos'tan 29 Ocak'a kadar ikili ateşkes konusunda anlaşmaya varmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir