• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Açık öğretim lise kayıtları ne zaman? AÖL kayıtları başladı mı? Kayıt Ücreti Ne Kadar? Açık liseye geçiş kalktı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Açıköğretim Liselerinde okuyan veya yeni kayıt yaptıracak öğrenciler kayıtların ne zaman başlayacağına ilişkin araştırma yapıyor. Peki Milli Eğitim Bakanlığı açık öğretim lisesi kayıt tarihlerini duyurdu mu? Kayıtlar ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), henüz Açık Öğretim Lisesi'nde (AÖL) yeni dönem kayıtlarına ilişkin bir duyuru yayımlamadı. Ancak 2023-2024 kayıt işlemlerinin Eylül ayı içerisinde başlaması bekleniyor. 

Geçtiğimiz yıl çık Öğretim Lisesi 2022-1 Dönemi ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 22 AĞUSTOS 2022 - 7 EKİM 2022 tarihleri arasında yapılmıştı. Bu yıl da kayıt işlemlerinin önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor. 

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ İLK KAYIT NASIL YAPILIR?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kılavuzuna göre;

İlk Kayıt İçin Gerekli Evraklar

e-Okulda Kaydı Olan Öğrencilerden

İlköğretimi tamamlayanlar, ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar, ortaöğretim kurumlarından/bir yükseköğretim kurumundan mezun olanlar ile bir yükseköğretim kurumunda ayrılanlardan;

-Açık Öğretim Lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe,
- Bir adet biyometrik çekilmiş fotoğraf,
-T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge istenir.

-Ayrıca sistem üzerinden alınan kayıt raporunu imzalamaları gerekmektedir (18 yaşından küçük öğrencilerin kayıt raporu velileri tarafından imzalanacaktır.)

-Açık İlköğretim Okulu, Açık Öğretim Ortaokulu, Mesleki Açık Öğretim lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip lisesinden mezun olan öğrencilerden, sistem üzerinde söz konusu okuldan mezun olduğu görülenlerin kayıtları alınırken herhangi bir mezuniyet belgesi istenmeyecektir ancak mezuniyet belgesiyle müracaat eden öğrencilerin belgeleri alınarak sisteme tarandıktan sonra dosyasına konulacaktır.

-Öğrenciler, ilk kayıt işleminde örgün eğitimde geçtiği/okuduğu sınıflardaki derslere ait notlarında eksiklikleri ayrıldıkları okullardan alacakları belgelerle tamamlamakla yükümlüdür. Bu belgelerdeki notların sisteme girişinden tamamen Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü sorumludur. 

e-Okulda Kaydı Olmayan Öğrencilerden
a) İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrencilerden;

-Açık Öğretim Lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe,
- T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge,
- Bir adet biyometrik çekilmiş fotoğraf,
- İlköğretim okulu veya ortaokul diplomasının aslı (diploması kayıp olanlardan
Diploma Kayıt Örneğinin aslı),
-T.C. Kimlik Numarası olmayanlardan ilk kayıt sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı, istenir.

b) Ortaöğretim Ara Sınıflarından Ayrılan Öğrencilerden

- Açık Öğretim Lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe,
-T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge,
-Bir adet biyometrik çekilmiş fotoğraf,
- Tasdikname/tasdikname kayıp belgesinin aslı ve ekinde okuduğu tüm sınıflara ait not döküm çizelgesinin aslı/onaylı örneği,
- T.C. Kimlik Numarası olmayanlardan ilk kayıt sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı, istenir.

Başvurular İl ve ilçelerde bulunan halk eğitimi merkezi müdürlüklerine yapılır. 

AÖL KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?

2023-2024 Açık Öğretim Lise kayıt ücreti henüz belli olmadı.  Geçtiğimiz  yıl için ilk kayıt sınav ücreti olarak 50 TL ve Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği hesabına 10 TL olarak belirlenmişti.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞ KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liseye geçişin zorlaştırılacağını açıklamıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan açık liseye geçiş kararları şu şekilde;

a) Öğrenciler, evde ve hastanede eğitim verilerek öğrenim görenler ile Bakanlıkça mazereti uygun görülenler veli ve öğrenci talebi doğrultusunda ilgili okulun mevzuatında belirtilen nakil ve geçiş şartlarını taşıması hâlinde nakil ve geçiş yapabilecek.

b) Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındakiler nakil ve geçiş yapamazlar.”

Doğrudan, yılsonu başarı puanıyla veya sorumlu olarak sınıf geçemeyenlerle devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar sınıf tekrar eder. Sınıf tekrarı hazırlık sınıfı hariç, orta öğrenim süresince en fazla bir defa yapılır. Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılır.

Mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrencilerden; doğrudan veya sorumlu olarak sınıf geçemeyenler ile devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar sınıf tekrar ederler. Sınıf tekrarı en fazla iki defa yapılır. Öğrenim süresi içinde üçüncü defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda ilişiği kesilerek öğrenci ve veli talebi doğrultusunda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.

-Deprem bölgesindeki öğrenciler  açık liseye geçiş yapabilecek

-Yapılan sınırlandırma ile milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde ve hastanede eğitim alan, engelli ve özel eğitim öğrencileri, tutuklu ve hükümlüler, ilgili kanunlar kapsamında özel durumları olan öğrenciler ile örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler; açık öğretime nakil ve geçişlerini yapabilecekler.

-Sınıf tekrarına kalanlar, ikamet değişikliği nedeniyle devam edeceği aynı türden okulu bulunmayanlar, temel eğitim kurumlarından mezun olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar, yurt dışında olması nedeniyle çeşitli mazeretleri olanlar ve uzun bir süreyi gerektiren hafızlık eğitimi alanlar, milli sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az üç yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanlar, zorlu şartlarından dolayı deprem bölgesindeki bazı il ve ilçelerdeki geçici barınma merkezlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurabilecekler.

-Açık liseye geçiş için 15 Eylül-16 Ekim tarihleri arasında başvuru yapılması gerekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir