• DOLAR 35.438
  • EURO 36.659
  • ALTIN 3097.7
  • ...
Sıcaklık artışının sonucu: ishal vakaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Konya Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Ayşegül Candan Harmankaya, özellikle son dönemlerde artan ishal vakaları ile ilgili olarak bir açıklama yaparak vatandaşların yapmaları gerekenleri anlattı.

Dr. Candan Harmankaya, sıcaklık artışına paralel olarak bütün canlıların su ihtiyaçlarının arttığını ve insanların yaz aylarında daha fazla su tüketimiyle aşırı su tüketiminin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi ve temiz olmayan meyve ve sebzelerin yenmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Yaz aylarında aşırı sıcaklara bağlı olarak vakaların arttığını belirten Harmankaya, "Bu sıcaklarda vatandaşların hijyene daha dikkat etmeleri gerekmektedir. Şebeke suyu düzenli olarak tarafımızdan laboratuar tetkiklerinden geçmektedir. Şu ana kadar İlçemizde şebeke suyunda mikrobik olarak bir sıkıntı yaşanmamıştır. Düzenli olarak Seydişehir Belediyesi, diğer beldeler ve muhtarlıklar tarafından klorlanmaktadır" dedi.

Harmankaya, uzun süre ve uygun olmayan ortamda bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler ve iyi pişirilmemiş besinler ile kaynağı belli olmayan içme suları içerisinde bulunan mikropların ishale neden olabileceğine dikkat çekti.

Harmankaya aileler şu tavsiyelerde bulundu:"Suların klorlanmasına ek olarak, kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kaynamaya bırakılıp soğutulan suların içme suyu olarak kullanılması gerektiğini ifade etti. Sebze ve meyveler, iyice yıkanmalı ve bir litreye bir çorba kaşığı sirke katılarak hazırlanmış sirkeli suda 15 dakika bekletildikten sonra tüketilmelidir. Dışarıda salata mümkün olduğunca yenmemeli, yenilecekse de içine bol limon ve sirke konulmalıdır. Güvenilirliği bilinmeyen sular ve bu sularla yapılmış limonata gibi içecekler içilmemelidir.

İshal durumunda yapılması gerekenler
Dr. Ayşegül Candan Harmankaya, ishal durumunda yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: "Kaynatılmış soğutulmuş su, yoğurt, ayran, patates elma şeftali püresi, taze sıkılmış meyve suyu, yağsız yoğurtlu çorba gibi gıdalar bolca tüketilmelidir. İshali olan bebek emziriliyorsa daha sık ve daha uzun süre emzirilmelidir. Kesinlikle emzirme durdurulmamalıdır. İshalde kullanılabilecek, sağlık ocaklarında ücretsiz verilen tuz-şeker paketleri, doktor önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır" dedi.

Küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler ve bağışıklık sisteminde sorun olanların ishali daha ağır geçirebileceklerini söyleyen Doktor Ayşegül Candan Harmankaya, "İshalden korunmak için mutlaka yemeklerden önce, tuvalet, dolmuş-otobüs gezilerinden sonra sabun kullanarak eller çok iyi yıkanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

İshal tedavisi nasıl olmaktadır?
İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçların verilmemesi gerektiğini söyleyen Doktor Ayşegül Candan Harmankaya, "Özellikle küçük çocuklarda ishal, kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir" dedi. (Emrullah Araz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir