İngiltere ile Çin arasında diyaloğu sürdürme kararı
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Londra'nın Çin kaynaklı stratejik ve ekonomik güvenliğe ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde iletişimi sürdürme ve ilişkilerde yeni bir denge bulma hedefiyle Çin'i ziyaret etti.
Pekin'de Çin Devlet Devlet Başkanı Han Cıng ve Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşen Cleverly, 5 yıl aradan sonra Çin'i ziyaret eden ilk İngiltere dışişleri bakanı oldu.
Devlet Başkanı Yardımcısı Han, Cleverly ile görüşmesinde, Çin ve İngiltere'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri olarak, "küresel riskler ve sorunlar karşısında birbirlerinin endişelerini ve temel çıkarlarını gözetmesi gerektiğini" belirtti.
Han, "Çin ve İngiltere, küresel barışın gelişimini teşvik etmek için uluslararası ve bölgesel konularda iletişimi sürdürmeli" dedi.
Ekonomik ve ticari işbirliğinin, Çin-İngiltere ilişkilerinin "sağlıklı ve istikrarlı gelişiminin temeli" olduğunu vurgulayan Han, her iki hükümetin de diğer ülkelerin şirketler için iyi bir iş ortamı sağlaması ve pratik işbirliği için yeni büyüme alanları keşfetmesi gerektiğini kaydetti.
Clevery'nin de Çin'in uluslararası yönetimdeki rolünün öneminin altını çizerek "üst düzey temasların ve stratejik iletişimin sürdürülmesinin" gereğine değindi.
Cleverly'nin mevkidaşı Vang Yi ile görüşmesinde de tarafların, ilişkilerin ilerletilebilmesi için "dürüst ve doğrudan iletişim kanalına" duyduğu ihtiyaca işaret ettiği bildirildi.
Vang, Çin'in İngiltere ile ilişkileri sürdürmeyi istediği, fakat zaman zaman, hatta Cleverly'nin ziyareti sırasında bile "rahatsızlıkların" ortaya çıktığını belirterek, "Diyalog ve işbirliği, Çin'in İngiltere'ye yönelik politikasının anahtar sözcükleri ve genel tonudur" şeklinde konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ziyarete ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Cleverly'nin Han ve Vang ile görüşmelerinde küresel ve bölgesel konulardaki İngiltere'nin düşüncelerini paylaştığını bildirdi.
Açıklamaya göre Cleverly görüşmelerinde Çin'in "saldırgan siber faaliyetlerine" ilişkin İngiltere'nin endişelerini dile getirirken Hong Kong'da yürürlüğe giren tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasasının sebep olduğu gerilime de vurgu yaptı.
Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki eylemlerinin uluslararası barışı ve istikrar etkilediğine işaret eden Cleverly, Pekin yönetimine, Çin'deki insan hakları ihlallerini eleştiren İngiliz milletvekillerine uyguladığı yaptırımları kaldırılması çağrısında bulundu. (İLKHA)