• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
SON DAKİKA
Ölüm emrini Putin mi verdi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Emirhan Kaya'nın özel röportajı şöyle;

Sayın Jeffrey, öncelikle size Yevgeni Prigojin’in ölümü hakkında bir soru sorarak başlamak istiyorum. Yakın zamanda şüpheli bir uçak kazasında öldüğü duyuruldu. Bunun bir suikast olduğu hatta bazı kişiler tarafından da Prigojin’in kendi sahte ölümünü düzenlediği iddia edildi. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Prigojin’in Rusya’da dahil olduğu uçağın düşürüldüğü açık. Emri Putin’in verdiği de neredeyse kesin. Başka bir olasılığı düşünmek çok zor. ABD hükümeti hala detayları inceliyor. Bir sonuç elde edilmedi ancak herkesin de tahmin edebileceği gibi bu Putin’in Rusya’da hala popülerliğini devam ettiren Wagner hareketini durdurmak üzere aldığı bir karar diyebiliriz.

Wagner grubu hem Ukrayna’nın işgalinde hem de Rusya’nın Afrika’daki varlığını arttırmada önemli bir rol oynadı. Prigojin’in ölümünün ardından Ukrayna ve Afrika’da durum değişecek mi? Bu bölgelerde nelerin olacağını düşünüyorsunuz?

- Putin’in Afrika’daki etkinliğini sürdürmek için Wagner grubunu Prigojin olmadan da kullanmaya devam edeceği aşikar. Çünkü Wagner tüm Afrika’da büyük bir başarı yakaladı. Sadece aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkeler sayesinde Libya’da bu başarıyı yakalayamadı. Ancak Nijer, Mali ve diğer ülkelerin olduğu Sahel bölgesinde de bir başarı yakaladı. Bu da büyük bir problem. Wagner'in kullanışlılığı hakkında şunu diyebilirim. Putin, Wagner’i askeri ve diplomatik gücünü desteklemek için kullandığı ve istediği zaman reddedebileceği “küçük yeşil adamlar” olarak görüyor. Şu ana kadar ABD, Fransa ve diğer batı ülkeleri Wagner’in güç, askeri destek, suikast, yolsuzluk ve suç kullanarak bu önemli bölgede istediğini almasına bir yanıt verebilmiş değil.

Bu haberler de ilginizi çekebilir