• DOLAR 32.263
  • EURO 34.716
  • ALTIN 2402.291
  • ...
Mahalle sakinlerinden kireçli olduğu gerekçesiyle 'sondaj suyu istemiyoruz' tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mahalle sakinleri, Metan-Mirzan İsale Hattından gelen suyun kalitesinin bozulduğunu, sondaj suyunun kireçli ve içilebilir olmadığını belirterek, Az Tepesi Su Deposuna aktarılan sondaj suyunun iptal edilmesini istediler.

Yeni kaynakları şehrin içme suyu hattına ilave edemeyen Bingöl Belediyesi, su kuyuları açarak sorunu çözmeye çalıştı ancak kuyular da çözüm olamadı. Sondaj sularının şebekeye aktarılması ile hem Kürük İsale Hattından gelen hem de Metan-Mirzan İsale Hattından gelen suyun kalitesini bozuyor. Hastalıklara davetiye çıkaran sondaj suları, vatandaşları da isyan ettirdi.

“Suyumuz içilemez durumda”

Sondaj suyunun depoya aktarılması ile sularının içilemez olduğunu belirten Mirzan Mahallesi sakinlerinden Mahmut Bazancir, “Geçtiğimiz hafta suyumuzda değişiklikler gözlemledik. Su hem kireçli akıyor hem de suyun içilebilirliği yok denecek kadar az. Mirzan Mahallesi denilince güzel insanları, temiz havası ve suyu ile övünüyorduk. Ancak şuanda suyumuz içilebilir değil. Kireç akıyor. Uzmanlara göre kireçli sular bir yaştan sonra kalp damar hastalıklarına sebep olmaktadır. Ayrıca salgın hastalıklara da sebebiyet vermektedir. Bir diğer konu ise insan sağlığının yanında elektrikli ev eşyalarının da ömrünü kısaltıyor. Kireçli suyun hem maddi hem de manevi zararı var. Mahallemizde daha önce Az tepesi Su Deposunun olduğu yere belediye tarafından 2 kez sondaj kuyusu vuruldu. Ancak suyun içilebilirliği olmadığı için Erzurum’da yapılan analizlerden geçmedi. Belediye de bu kez ‘Dere Ware Gul’ denilen mevkide sondaj vurdu ve suyu depoya aktardı. 5 gündür suyumuz içilemez durumda. Belediye Başkanımızın sondaj suyu ile çözüm bulmak yerine Metan’da bulunan ve boşa akan su kaynaklarını şebekeye aktarmasını istiyoruz. Ayrıca sondaj suyunun şebekemizden iptal etmesini istiyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan destek istedik”

Sondaj suyunun geçici çözüm olduğunu kaydeden Mirzan Mahallesi sakinlerinden Mehmet Emin Bazancir ise, “Metan’da bulunan su kaynaklarına ilaveten bölgede çok sayıda boşa akan su kaynakları mevcuttur. Belediyemiz şehrin genelini ilgilendiren sular için acil çözüm bulmalıdır. Bir yandan Bahçe ve Kaynak Köylerinin bulunduğu bölgedeki içme suyunun Bingöl'e getirilmesi için köylülerin talep ettiği göletin DSİ tarafından yapılması gerekiyor. Diğer taraftan da mahallemizi de ilgilendiren Metan bölgesinden ilave kaynak arayışına giderek, kalıcı çözümler bulmalıdır. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Yeni Mahalle-Mirzan Mahalleleri arasındaki bölgede kalan evler için su arayışı anlamlıdır. Ancak oradaki insanların mağduriyetini çözerken bir mahallenin komple en kutsal yaşam hakkı olan su kalitesinin düşürülmesi kabul edilebilir değildir. Sondaj suları yer altı kaynak sularının bir şekilde tahrip edilmesidir. Belediyemizden palyatif çözümler bulmak yerine kalıcı çözümleri bulmasını bekliyoruz. Çocuklarımız sondaj suyu içtikleri için hasta oldular. Birçok komşumuzda da mide rahatsızlığının olduğunu öğrendik. Mide rahatsızlıkları ve diğer hastalıklar artmaya başladı. Yaz aylarında suyun azaldığını biliyoruz. Ancak getirilen sistem çözüm değil, hastalıklarla birlikte yaşam kalitemizi de azaltmış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz, Milletvekillerimizden ve Sayın Valimiz Ahmet Hamdi Usta ile Belediye Başkanımız Sayın Erdal Arıkan’dan isteğimiz su sorununa kalıcı ve köklü çözümler üretmesidir. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın bir talimatı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü harekete geçebilir, köylülerin talepleri de çözüme kavuşturulabilir. Devecik Köyü’nde bulunan Kürük İsale Hattına yakın olan Bahçe ve Kaynak Köylerindeki su kaynakları ile Metan Köyü’ndeki su kaynakları isale hattına çok hızlı ve az masrafla aktarılabilir. Lütfen suyumuza dokunmayın. Sondaj çalışmaları ile su kalitemiz sıfıra yakın düştü, bu geçici bir durum değil. Kalıcı ve köklü çözümler için sesimize kulak verin” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir