• DOLAR 32.262
  • EURO 34.722
  • ALTIN 2396.087
  • ...
Yeni yönetmelikte sürücü adaylarını neler bekliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Yeni Yönetmelikle birlikte direksiyon sınavlarının sürelerinin uzatıldığı, puanlama sisteminin kaldırıldığı, hata yapanın sınavın bitireceği ve teorik ders sürelerinin de azaltıldığını ifade eden Ümit Tacir, düzenleme ile her şartta araç kullanabilen kişilerin sürücü belgesi alabileceğini söyledi.
 
Amaç sürücü kalitesini arttırmak ve ulaşım sektörünü rahatlatmak
Yeni yönetmelikte amacın sürücü kalitesini arttırmak ve ulaşım sektörünü rahatlatmak olduğunu belirten Ümit Tacir, "Araçlarla ilgili de bir yaş sınırlaması getirildi. Otomobillerde daha önce yaş sınırlaması yoktu. Yani 80 model otomobille de direksiyon eğitimi veriliyordu. Şimdi bu yaş sınırı asgari olarak 10`a indirildi. Büyük araçlarda da bu yaş sınırı 20 yaş olarak belirlendi. Yeni yönetmelik ile birlikte teorik ders sayısı azaltılarak uygulamalı derslerin sayısı arttırıldı. Bugüne kadar zaten yapılacak en iyi iyileştirme hareketlerinden biri de teorik derslerin kaldırılarak direksiyon eğitimine duyulacak önemin arttırılmasıdır. Bunu da yeni yönetmelik ile birlikte sağlamış bulunuyoruz." dedi.
 
"2 yıl içerisinde alınmayan dosyalar yanıyor"
29 Mayıs 2013 tarihinde çıkan yeni yönetmelikte eski kursiyerler ile ilgili bir konuda dosyanın alınma hakkı olduğunu hatırlatan Tacir, "Bu süre 2 yıl olarak belirlendi. 2 yıl içerisinde alınmayan dosyalar yanıyor. Bu konuda sürücülerimizi uyarıyoruz sınavı kazanıp da almadıkları dosyalarını 2 yıl içerisinde kurslarımıza başvurarak mutlaka alsınlar." uyarısında bulundu.
 
Yeni Ehliyet yönetmeliği Avrupa birliği standartlarına göre değiştiğini hatırlatan Başkan Tacir, yeni düzenleme ile kursiyerlerin hem simülatörde hem de akan trafikte eğitim alma zorunluluğuna tabi tutulduklarını söyledi.
 
"Daha önceden kursiyerlerimizin devamsızlık hakkı yoktu. Yeni çıkan yönetmelik ile 5`de 1 oranında devamsızlık hakkı oranı getirildi." diyen Tacir sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
Yeni yönetmelik neler getirdi?
"Daha önceden bir kursiyerin 15 dakikalık direksiyon eğitimi vardı. Yeni yönetmelik ile birlikte bu direksiyon eğitimi 30 dakikaya yükseldi. Daha önceki yönetmelikte 30 kötü puan toplamına kadar kursiyerler hata yapabiliyordu. Yani 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavda kursiyerimiz 70 puan aldığında sınavı geçiyordu. Bu düzen de Avrupa standartlarına uygun hale getirilince sınav değerlendirmeleri başarılı ve başarısız olarak ikiye ayrıldı. Kötü puan toplamı diye bir durum yok misal olarak söylemek gerekirse sürücü test sürüşü için arabaya bindi ve arabayı stop ettirdiyse hemen indiriyorlar ve araç kullanmada başarısız olarak sayılıyor."
 
Ehliyet kurslarının sayısının her geçen gün arttığı yönündeki bir soruya ise Tacir, gerekli standardın sağlanması için konfederasyon olarak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Çalışmaların neticesini de almak istedik. Fakat AB statüsünde kabul görmedi. Türkiye`de ki sürücü kurslarında nüfusa göre sayı artışı yaşanıyor. Bu yüzden bu gibi bir standardın bizler tarafından sağlanması mümkün olmaz. Tabi sürücü kurslarının sayısı konusunda da bir düzenleme getirilirse gerçekten bir refah ortamı oluşur ve en azından rekabet kalkar." diye konuştu.
 
"Kurs fiyatlarında ciddi bir artış yok"
Yeni yönetmelikle birlikte kurs fiyatlarında ufak bir artış beklediklerini ifade eden Van Sürürcü Kursları Derneği Başkanı Ümit Tacir, "Daha önce B sınıfı ehliyet sahibi vatandaşlar E sınıfı ve ya D sınıfı ehliyet almak istedikleri zaman motor sınavına giriyorlardı. Bu yasa ile o da ortada kaldırıldı. Artık böyle bir işlem yapmak isteyen vatandaşımız eğer E veya D sınıfı ehliyet almak isterse sadece direksiyon eğitimi alıyor. Teorik derslerden muaf kalıyor. Yani zaten herhangi bir sınıftan ehliyete sahip olan insanlar başvurduktan sonra sadece direksiyon eğitimi alarak farklı bir sınıftan ehliyete sahip olabilirler. Tabi bu şekilde ehliyet fiyatları da yarı yarıya indiriyor örneğin sıfırdan E sınıfı almak isteyen biri 800 TL ödeyecekse B sınıfından E almak isteyen vatandaş 400 TL ödeyecek." ifadelerini kullandı.
(Murat Dalgın, Mehmet Aldemir-İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir