Filistin`in güçlü ve dokunaklı ruhu yaşamımıza renk katacak
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik`in bizzat organize ettiği Filistin Kültür Haftası 29 Ağustos`ta Ankara`da başlıyor.
Bakan Çelik`in açılışını, Filistinli mevkidaşı Dr. Anwar Abuaishah ile birlikte yapacağı hafta, 9 Eylül 2013`e kadar el sanatlarından sahne sanatlarına Filistin`i Türkiye`ye taşıyor.
Filistin Kültür Haftası başkent ile sınırlı olmayacak. İzmir, Manisa ve İstanbul`da da Ortadoğu rüzgârları esecek. Hafta etkinlikleri çerçevesinde, folklor gösterileri, el sanatları sergisi yer alacak ve ayrıca el zanaatkârları hünerlerini canlı olarak ortaya koyacak.
29 Ağustos`ta Keçiören Estergon Kalesi`nde Ankaralılarla buluşacak Filistinli konuklar, 31 Ağustos`ta İzmir`de, 4 Eylül`de Manisa`da ve 7 Eylül`de İstanbul`da hafta etkinliklerini sürdürecekler.
Filistin Kültür Haftası nedeniyle ülkemizde ağırlayacağımız heyet 9 Eylül`de Türkiye`den ayrılacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 23 Temmuz`da kabul ettiği Filistin`in Ankara Büyükelçisi Nabil Maarouf`a, kendisi için ayrı bir yer ve öneme sahip Filistin Kültür Haftası`nı himayesine aldığını, haftanın açılışını bizzat yapacağını bildirmişti. Çelik-Maarouf görüşmesinin sürprizi ise Bakan Çelik`in, Filistin`de ilk "Türk Kültür Haftası"nın gerçekleştirilmesi için talimat verdiğini açıklaması olmuştu. İlk kez yapılacak haftada Filistin-Türkiye kültürel ilişkilerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Türkiye`deki Filistin Kültür Haftası ise beşinci kez düzenleniyor, birincisi Mayıs 2007 yılında, ikincisi 2008, üçüncüsü 2010 ve dördüncüsü 2011 yılında gerçekleştirildi.
İki ülkenin kültür ve turizm alanlarında birbirlerine verdikleri destek yıllar öncesine dayanıyor. Türkiye ile Filistin arasında sürdürülen turizm işbirliği kapsamında 2005`te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Filistin Turizm Bakanlığı mensuplarından oluşan gruba;
• turizmin özendirilmesi ve çekici kılınması,
• turistik bölgelerin ve deniz sahillerinin planlanması,
• turizm sınıflandırılması,
• turistik tesislerin denetimi, turizmde belgelendirme,
• eski eser çizimi,
• müzelerin kurulması ve teşkilatlanması,
• eski eserlerin tasnifi ve kaydı, eski madeni eserlerin bakımı ve onarımı konularında eğitim verilmişti.
Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde İstanbul`da düzenlenen EMITT- Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı`nda Filistin standı Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılmakta ve EMITT fuarlarında Filistin Turizm Bakanı da Bakanlık konuğu olarak ağırlanmaktadır.
Türk Tarih Kurumu Başkanlığında yürütülen Filistin`deki Türkiye Osmanlı Eserleri envanter çalışmalarının ikincisi 2007 yılı başında yapıldı ve tespit-inceleme gezisine Filistin`deki Türkiyelilere ait Mezarları da dahil edildi. (İLKHA)